În memoria actriței Olga Tudorache

in memoria actritei Olga Tudorache

Institutul Cultural Român își exprimă profunda tristeţe faţă de dispariţia celei care a încântat sufletul şi mintea, atât pe scenă, cât şi în filme, marea actriță  OLGA TUDORACHE.  

Una dintre cele mai mari actrițe de teatru și film din România. Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz, judetul Bacău.

Face parte din Generația de Aur a teatrului românesc,  un artist complet, un profesor de excepție și un om care și-a dedicat întreaga existență teatrului și filmului. 

Cariera în actorie și-a inceput-o in anul 1951, cand a absolvit Institutul de Teatru din Bucuresti (actual UNATC). În acelasi an, actrița s-a angajat la Teatrul Tineretului din București, unde s-a remarcat foarte repede și a câștigat primele sale premii în spectacole precum: Domnișoara Nastasia de George Mihail Zamfirescu; Nila Toboșara de Afanasi Salinski; Antigona de Sofocle.

În anul 1966, Teatrul Tineretului a fuzionat cu Teatrul Nottara, iar Olga Tudorache s-a mutat la Teatrul Mic, unde va rămâne angajată până în 1978. Pe scena Teatrului Mic, actrița a interpretat roluri memorabile precum: Ducesa de Gloucester in Richard al II-lea de Shakespeare; Lenora in Tango de Mrozek; Vitoria Lipan în Baltagul de Mihail Sadoveanu; Maria Magdalena în Don Juan moare ca toti ceilalti, de Teodor Mazilu; Geronte (travesti) in Vicleniile lui Scapin, de Moliere; Beatrice in Efectul razelor gamma asupra anemonelor, de Paul Zindel; Maria Vasilievna in Unchiul Vanea de A. P. Cehov. Nici in aceasta perioada premiile nu au incetat să vină, marea actriță fiind recompensată pentru toate rolurile enumerate mai sus.

Olga Tudorache și-a descoperit aptitudinile de pedagog în anul 1976, cand devine conferentiar universitar la catedra de actorie a Institutului de Artă Teatrală si Cinematografică “I. L. Caragiale”. În anul 1990 devine profesor universitar, iar pana la pensionare a scos 6 generatii de actori, printre care: Claudiu Istodor, Doru Ana, Carmen Tanase, Mimi Branescu, Cecilia Barbora, Ilinca Goia, Emilia Popescu. Olga Tudorache se retrage definitiv din învățământ în anul 2000, iar șase ani mai tarziu, primeste distincția de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale.

În paralel cu activitatea de pedagog și actor de teatru, Olga Tudorache a interpretat roluri de succes și in filme precum: Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu); Mastodontul (regia Virgil Calotescu); Bietul Ioanide (regia Dan Pita); Drumul cainilor (regia Laurentiu Damian); Tusea si junghiul (regia Mircea Daneliuc); Tudor (regia Lucian Bratu); Balanta si O vara de neuitat (regia Lucian Pintilie); Gaitele (regia Nae Cosmescu) Faraon (regia Sinisa Dragin); Domnisoara Aurica (regia Serban Marinescu); Cendres et sang (regia Fanny Ardant). De asemenea, actrita a jucat si in spectacole de teatru TV, iar vocea ei a interpretat numeroase personaje din teatrul radiofonic.

Talentul său  incontestabil i-a adus Doamnei Olga Tudorache multe premii și distincții pe măsura carierei sale de peste 60 de ani. Astfel, Olga Tudorache a primit nu mai puțin de cinci premii UNITER, printre care Premiul pentru întreaga activitate (1995). Olga Tudorache este Cetățeann de onoare al Municipiului București, iar în anul 2000 a primit Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer, acordat de Președintele Romaniei. Totodata, în anul 2013 primește Decorația Regală Nihil Sine Deo.