„IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ” Concert susținut de pianista jazz RAMONA HORVATH și contrabasistul NICOLAS RAGEAU în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional PROPATRIA

IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ Concert sustinut de pianista jazz RAMONA HORVATH si contrabasistul NICOLAS RAGEAU in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului International PROPATRIA

„IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ”

Concert susținut de pianista jazz RAMONA HORVATH și contrabasistul NICOLAS RAGEAU

în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional PROPATRIA


Miercuri, 09 noiembrie 2022, ora 21:00, la Casa del Jazz (Viale di Porta Ardeatina 55, Roma), va avea loc evenimentul de deschidere al celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional PROPATRIA.

Concertul IMPRESSIONS DE VOYAGE EN JAZZ organizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA și Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Italiană, Villa Medici-Accademia di Francia a Roma, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hub Art Agency din Focșani și Asociația ProContemporania din București, va fi susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau.Evenimentul este realizat în cadrul Roma Jazz Festival 2022.

Pentru informații și rezervări:https://romajazzfestival.it/programma/ramona-horvath-nicolas-rageau/


Informații despre artiști:

RAMONA HORVATH: considerată ca fiind “unul dintre cei mai originali pianiști din Paris” (Jazz Hot), pianista cu "muzicalitate maximă, tehnică impecabilă și tușeu de catifea" (Jazz Magazine), Ramona HORVATH concertează cu mare succes pe diferite scene franceze și europene, în cluburi, săli de concert și în cadrul unor festivaluri: Austria (Sala Radio ORF, Bosendorfer Hall), Belgia, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Ungaria, etc. Ramona Horvath a absolvit Conservatorul de Muzică din București, iar în prezent este unul dintre cei mai virtuoși pianiști români de jazz cu un variat repertoriu muzical. A fost eleva și mai apoi partenera de scenă a marelui pianist Jancy Korossy, alături de care a susținut numeroase concerte la două piane, în principal în afara României (Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia..).

Cei doi pianiști au înregistrat un album editat la casa de discuri "Electrecord", intitulat "Dor de Acasă" (2008) album premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009). De câțiva ani pianista este stabilită la Paris unde s-a impus deja ca unul din muzicienii cei mai activi ai scenei jazz. Până în prezent Ramona și-a lansat în Franța la celebra casa "Black & Blue" trei albume în nume propriu, în trio, quartet și duo, ce s-au bucurat de mare succes în presa de specialitate din Franța: Libération, Jazz Magazine, Jazz Hot, Pianiste Magazine, Classica, Télérama. etc.

Cel mai recent disc al pianistei "Le Sucrier Velours" (în duo alături de contrabasistul francez Nicolas Rageau) a făcut însă unanimitate în plus și în presa internaționala (SUA, Austria, Ungaria, Olanda...etc). Ramona a atras atenția postului național TVR - Internațional/Cultural care i-a consacrat câteva emisiuni portret, din ciclul "români de succes din diaspora", iar recent am putut-o vedea și la televiziunea franceză TV5.www.ramonahorvath.com

NICOLAS RAGEAU: Contrabasist parizian, cu o activitate intensa internațională. A colaborat și înregistrat cu nume mari ale jazzului : Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Alain Jean-Marie, Valery Ponomarev, Peter Bernstein, Stéphane Belmondo, Paolo Fresu, Manu Katche, Michel Graillier, George Brown, Oliver Johnson, Frank Gant, Sara Lazarus.

Stabilit la New York în perioada 1994-2000, devine extrem de activ pe scena de jazz new-yorkeza. Creează împreună cu saxofonistul Grant Stewart un quartet franco-american, alături de care efectuează numeroase turnee în Europa. În 2006 înregistrează în aceeași formulă discul "Made In France", album ce se bucură de un foarte bun succes în presă. Contrabasistul își lansează în 2013 un nou disc în nume propriu "La Complainte De La Tour Eiffel" (alături de pianistul Alain Jean-Marie și bateristul Philippe Soirat), în care prezintă aranjamente subtile din muzica franceză în jazz.

Nicolas este prezent în diverse festivaluri atât în Franța (Marciac, Montlouis, JVC/Paris La Villette, Munster, Rennes, etc.), cât și în străinătate (Spania, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, România, Sainte-Lucie, Canada, etc.). De câțiva ani colaborează cu pianista Ramona Horvath, alături de care concertează regulat pe scenele franceze și internaționale, în diferite formații. Tot alături de Ramona, Nicolas a înregistrat trei albume "XS Bird" în trio, "Lotus Blossom" în quartet și "Le Sucrier Velours" în duo.

Despre FESTIVALUL INTERNAȚIONAL PROPATRIA:

Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate. Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare.

Festivalul Internațional Propatria a găzduit în cei 12 ani de viață peste 60 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

Sub motto-ul Muzică fără Frontiere, FESTIVALUL Internațional PROPATRIA revine între 09 şi 29 Noiembrie 2022, cu cea de a douăsprezecea ediție, sub direcția artistică a Marei Dobrescu, cunoscută pianistă de origine română stabilită în Franța. Realizat cu susținerea Departamentului Românilor de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a XII-a ediție va fi itinerantă și va călători de la Roma la București apoi la Londra, Paris și Viena, evidențiind astfel caracterul internațional al festivalului și în același timp devenind, pentru prima dată cu adevărat, un festival menit să coaguleze întreaga diasporă românească. Un important reper cultural, festival cu vocație internațională, pentru prima dată în afara granițelor Italiei acolo unde s-a născut, va premia excelențele românești în toate țările în care va poposi și va dărui concerte de înaltă ținută artistică publicului din Italia, Marea Britanie, Franța, Austria și România. Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști și muzicieni de renume. Pentru ediția din acest an au fost invitați să participe artiști de anvergură: Ramona Horvath (România/Franța), Nicolas Rageau (Franța), Simone Anelli (Italia), Mara Dobrescu (România/Franța – din 2018 Director Artistic al festivalului), Roxana Constantinescu (România/Franța), Răzvan Popovici (România), Florian Mitrea (România/Marea Britanie), Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia), Filippo Tenisci (Italia), Rodica Vică (România/Austria) și Adela Liculescu (România/Franța).

Realizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma în parteneriat și cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Austria, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român din București, Institutul Cultural Român de la Paris, Institutul Cultural Român din Londra, Institutul Cultural Român din Viena, Institutul Italian de Cultură din București, Villa Medici-Accademia di Francia a Roma , Muzeul Național de Artă al României din București, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Theatre le Ranelagh din Paris, Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League din Londra, Roma Jazz Festival, Casa del Jazz din Roma, Ciampi Pianoforti, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hubart Agency, Asociația ProContemporania, International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti”, va reuni pe scena sa în acest an, excelența românească din întreaga Europă.

Deschiderea festivalului va avea loc la Roma pe data de 09 noiembrie cu concertul Impressions de voyage en jazz, susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau și va continua pe data de 12 noiembrie la sediul Ambasadei României în Italia cu Gala Premiilor de Excelență și recitalul de pian susținut de Simone Anelli, câștigător al Primului Premiu Absolut “Dinu Lipatti 2022” și al Premiului Special “Festivalul Internațional Propatria 2022”. Va urma concertul de la București, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al Românieicu concertul susținut de violonistul Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia) și pianistul Filippo Tenisci (Italia). Următorul popas va fi la Londra, unde în prestigioasa Princess Alexandra Hall, Royal Over-Seas League va avea loc recitalul de pian susținut de Florian Mitrea(România/Marea Britanie). La Paris, în splendidul cadru oferit de Théâtre le Ranelag vor concerta mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța). La Viena, sub genericul Romanian Music Journey from Romania to Austria, va avea loc etapa finală a festivalului care le va avea ca protagoniste pe soprana Rodica Vicăși pianista Adela Liculescu. Concertele de la Paris și Viena vor marca Ziua Națională a României 2022. Mai multe informații despre programul ediției din acest an pot fi găsite accesând site-ul www.propatriavox.it

Proiect realizat de Asociația Culturală româno- italiană Propatria cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În parteneriat cu: Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Austria, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român din București, Institutul Cultural Român din Paris, Institutul Cultural Român de la Londra, Institutul Cultural Român de la Viena, Institutul Italian de Cultură din București, Villa Medici-Accademia di Francia a Roma, Muzeul Național de Artă al României, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Theatre le Ranelagh din Paris, Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League, Roma Jazz Festival, Casa del Jazz, Ciampi Pianoforti, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hubart Agency, Asociația ProContemporania, International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti.

Cu patronajul: Ambasada Republicii Italiene în România, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada Republicii Moldova în România.

Colaboratori și sponsori: Piccolo Maestro, Caspro Publicitate, Autovip, OrthoartLab.

Parteneri Media:Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Iași, Radio România Actualități, TVR International, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, AGERPRES, Spotmedia, Zile și Nopți, Fest.ro, Revista Leviathan și Connect Arts, Blitz Tv, Revista Femeia, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR,LiterNet.ro, BookHub, Verbs describe us, Literomania, Jurnalul Bucureștiului, IQads, Catchy,InOras.ro, AgentiadeCarte.ro, PRwave,Onlinegallery.ro, Bucharest Cultural Events, Ediția de Dimineață, Jurnalul de Afaceri, Bucureștii vechi și noi, 4arte.ro, Bună dimineața București, Republika Kritica, Autentici.info, București City News, România Pozitivă, Jurnal de București, iTour, Femei în tendințe, Bună Ziua Iași și Ceașca de Cultură, Romanian Radio London; Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Londra.



Comunicat presa Comunicato stampa