ICR Viena organizează cel de-al III-lea concert din cadrul Turneului Internațional Carmen Sylva - 180

Anul 2023 stă sub semnul aniversării a 180 de ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, evocată adesea sub pseudonimul literar Carmen Sylva. Cu acest prilej, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură organizează Turneul Internațional Carmen Sylva - 180, proiect care evocă o panoplie literar-componistică extraordinară pe o largă întindere geografică ce cuprinde România, Ungaria, Austria, Franța, Germania și Italia.

Institutul Cultural Român de la Viena invită publicul la cel de-al III-lea concert din cadrul Turneului Internațional Carmen Sylva - 180, care va avea loc vineri, 6 octombrie 2023, ora 19.00, la Primăria Hietzing din Viena, organizat în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria. Concertul este susținut de Rodica Vica (soprană), Adela Liculescu (pian) și Silvia Irina Zimmermann (istoric literar, traducătoare și ilustratoare).

În program: compoziții de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane și din traducerile în limba română de George Coșbuc, Dimitrie A. Sturdza, Adrian Maniu și Silvia Irina Zimmermann.

Rodica Vica este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate, fiind considerată una dintre cele mai interesante voci ale generației sale. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vica este câștigatoare a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu, alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeșelea; Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók - Müpa Budapesta; Canto Barocco la Teatro La Fenice; Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone în deschiderea Festivalului Baroc Varazdin ș.a.

Silvia Irina Zimmermann a studiat la universităţile din Sibiu şi Marburg filologie germană, engleză, istoria artei şi sociologie şi este doctor în literatură germane a Universităţii din Marburg cu o teză de doctorat despre opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva). În anul 2012, a iniţiat înfiinţarea Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied, pe care îl conduce onorific, şi este editoare a colecţiei Centrului de Cercetare Carmen Sylva (11 volume publicate până în 2022). În anul 2013, a primit dinstincţia Casei Regale a României: „Medalia Regele Mihai I, pentru Loialitate”. A publicat numeroase volume în limba germană, engleză şi română despre Carmen Sylva şi vremea Vechiului Regat, printre care monografii în germană şi română despre literatura şi viaţa reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva), volume ştiinţifice coordonate şi cu traduceri de articole de specialitate din română în germană despre perioada Vechiului Regat, ediţia germană completă critică-ştiinţifică a corespondenţei perechii regale Carol I şi Elisabeta, ediţia germane completă, critică-ştiinţifică, a corespondenţei Regelui Carol I cu tatăl său, principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1885), ediţii antologice de texte literare cu bibliografie critică (în engleză şi română) din opera reginelor scriitoare ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria.

Adela Liculescu - artist oficial Bösendorfer - a absolvit cu distincție în anul 2019 Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena la clasa profesorului Martin Hughes. În prezent urmează un al doilea master în muzică de cameră la Universitatea de Muzică din Viena (clasa prof. Avedis Kouyoumdjian) și este studentă la doctorat la Universitatea de Muzică din Graz (clasa prof. Milana Chernyavska). Adela Liculescu este câștigătoarea Concursului „Prix du Pianoˮ de la Berna (februarie 2018), un concurs unic în lume: anual, numai patru pianiști sunt selectați dintre sute de aplicanți și invitați să susțină un concert la Kursaal Berna, iar la sfârșitul serii, publicul prezent în sală votează câștigătorul. Totodată, pianista a debutat în 2018 la Musikverein din Viena, iar în 2017 a câștigat premiul I la cele două concursuri internaționale „Brahmsˮ existente: la Pörtschach (Austria) a câștigat de asemenea și premiul publicului, acordat după concertul de gală unui câștigător al secțiunilor concursului (pian/vioară/violă/violoncel/canto), iar în Detmold (Germania) a câștigat premii speciale, constând într-o înregistrare profesională de CD în Konzerthaus Detmold, precum și concerte în Germania.

Intrarea este liberă. Având în vedere că locurile în sală sunt limitate, intrarea se realizează pe bază de înregistare prealabilă prin e-mail la uawg@rkiwien.at.