ICR, partener al Festivalului Internațional de Film Pelicam, ediția 2014

Vineri, 13 iunie 2014, începe Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni cu peste 30 de filme în premieră națională aliniate la start. Tot atunci va fi vernisată expoziția de fotografie „Delta Dunării, perspective noi”, o călătorie prin Delta Dunării în 40 de cadre semnate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu. Expoziția este realizată în parteneriat cu Rewilding Europe și WWF România.
La ora 19.30, la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea are loc deschiderea festivalului cu proiecția filmului La Fête Sauvage / Sărbătoarea sălbatică, o capodoperă a genului documentar de mediu, realizat în 1976 și restaurat complet. Varianta restaurată va putea fi vizionată în premieră mondială la Tulcea. Filmul, care poartă semnătura regizorului Frédéric Rossif, a fost filmat în patru colțuri ale lumii și este un poem în imagini despre viața sălbatică.

Seara de deschidere se încheie cu un concert al celor de la BaBaZuLa care vin special de la Istanbul pentru Pelicam, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Show-urile lor seamănă cu niște ritualuri șamanice și sunt o combinație de multe discipline artistice, deseori încoporând belly-dance, costume, poezie, teatru, și desen performativ, oferind publicului un ospăț audio-vizual. Intrarea este gratuită.

Sâmbătă începe proiecția filmelor din competițiile Pelicam: lungmetraje, scurtmetraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives, în cele două spații de desfășurare a festivalului: Centrul Cultural Jean Bart și Muzeul de Artă. Filmele vor fi jurizate, printre alții, de Regizorul Cristi Puiu, campionul olimpic Ivan Patzaichin, directorul festivalului Ecozine Saragoza din rețeaua Green Film Network, Pedro Fuente și antropologul Vintilă Mihăilescu.

Sâmbătă și duminică au loc și workshop-urile Pelicam, de creație de documentare moderat de regizorul Thomas Ciulei și atelierul de înverzire a industriei de film, susținut de olandezii de la Green Film Making. Între 9 și 15 iunie are loc și “Primul meu film documentar”, un atelier al Asociației Vira, dedicat liceenilor din Tulcea.

Pe toată perioada festivalului poate fi vizionată și expoziția foto a fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său Home. Festivalul se încheie, duminică, cu un concert Subcarpați, în Piața Civică din Tulcea.

Organizatorii pun la dispoziție un camping eco și biciclete de închiriat. Cei care vin cu cortul la Pelicam beneficiază de reduceri la barul festivalului.

Toate proiecțiile Pelicam sunt deschise publicului larg, iar intrarea este gratuită.

Detalii suplimentare: pelicam.ro