ICR, partener al Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, ediția 2015

Institutul Cultural Român se numără printre partenerii celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Film ANONIMUL, desfășurată în perioada 17-23 august 2015 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, în Complexul Green Village și Dolphin Camping.
Cel mai recent film în regia lui Yorgos Lanthimos, The Lobster, va fi proiectat în premieră în România, în deschiderea festivalului, luni, 17 august 2015.
Cele șase titluri din cadrul Competiției de lungmetraj propuse anul acesta de curatorul de film Ludmila Cvikova sunt:
Cerul de deasupra noastră/ The Sky Above Us, regia Marinus Groothof, Olanda- Belgia- Serbia- Grecia, 2015- prezentat în cadrul secțiunii Limelight la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2015Pescărușii/ The Gulls, regia Ella Manzheeva, Rusia, 2015 - prezentat în cadrul Berlinale Forum 2015;Max & Lenny, regia Fred Nicolas, Franța, 2014 - inclus în Selecția oficială a Festivalului de Film de la Sydney 2015;Corpul/ Boby, regia Malgorzata Szumowska, Polonia, 2015 - recompensat cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale 2015;Lumea e a mea, regia Nicolae Constantin Tănase, România, 2015 - distins cu Mențiunea specială a secțiunii competiționale East of the West din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, 2015;Copiii/Children, regia Jaro Vojtek, Slovacia- Cehia, 2014 - recompensat cu premiile pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriță în rol secundar- Éva Bandor, Cea mai bună imagine- Tomáš Stanek la Festivalul de Film de la Beijing, în 2015.
Cele șase filme din Competiție concurează pentru Trofeul Anonimul, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

Mr. Holmes, cu Ian McKellen, în regia lui Bill Condon, va fi prezentat în premieră în România în închiderea celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, sâmbătă, 22 august 2015.
Chuck Norris Vs Communism, în regia Ilincăi Călugăreanu, va fi prezentat în proiecție specială la Anonimul, prin amabilitatea HBO România. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance și premiera europeană la Festivalul de Film din Edinburgh. Chuck Norris Vs Communism va fi proiectat în prezența regizoarei Ilinca Călugăreanu, criticului de film Irina-Margareta Nistor, actriței Ana Maria Moldovan și a costume designer-ului Alina Morar.
Titlurile din cadrul secțiunii „Actori în spatele Camerei” sunt: Respire/Breathe, regia Mélanie Laurent și La mano visible/ The Visible Hand, regia Gael Garcia Bernal.
Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.

Programul integral poate fi consultat la: www.festival-anonimul.ro/2015_program_ro
Sponsori principali: Stella Artois, Vodafone România
Sponsori: BRD Groupe Société Générale, HBO România, TNT România
Parteneri principali: Green Village, TUI TravelCenter, Eurolines
Parteneri: Asociaţia „Ivan Patzaichin - Mila 23", Hotel Ibis Gara de Nord, Aniva, Christie, Film Festival, InterComFilm, Independența Film, Docentris, PepsiCo Romania, Rio-Bucovina, Cramele Recaş, Jagermeister, Bacardi, Lacerta Winery, Julius Meinl, Cafe Bar Bistro Légère, Shift
Maşina oficială a evenimentului: BMW
Parteneri media: EuropaFM, Unica, 24 FUN, Cinemagia, FilmReporter.ro, AaRC.ro, BRD Scena9, Urban.ro, Ralix.ro, Cinepub