ICR, partener al Festivalul Internațional de Film Cinepolitica 2016

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica revine, între 13 și 17 aprilie 2016, la Cinema Elvira Popescu din București, cu cea de-a cincea ediție. Și anul acesta Cinepolitica vă va aduce filme selectate cu grijă, șocante și puternice, dar și dezbateri și evenimente speciale. Institutul Cultural Român este partener al festivalului, oferind Trofeul Cinepolitica.

Anual, festivalul își propune ca prin intermediul artei cinematografice să dezvăluie publicului mecanismele și motivațiile politice care își pun amprenta asupra noastră, a tuturor.

Competiția internațională a festivalului include o selecție relevantă de lungmetraje recente, din întreaga lume, care abordează, într-o manieră specifică, zona politicului și implicațiile sale.

Durak/ The Fool (r. Yuriy Bykov), o dramă socială intensă care vine din Rusia profund coruptă, și Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse), un film inspirat dintr-un caz real care a zguduit Franța în 2007, fac parte din competiția celei de-a cincea ediții a Festivalul Internațional de Film Cinepolitica.

Durak/ The Fool este regizat, scris și montat de Yuriy Bykov, un tânăr regizor rus care a atras atenția presei și a criticilor de film încă din 2013, când și-a prezentat la Cannes cel de-al doilea lungmetraj, The Major/ Mayor, unde și interpretează unul dintre rolurile secundare. Cel de-al treilea film al său, Durak/ The Fool (2014, Rusia), pune față-n față un instalator idealist cu un sistem birocratic atât de corupt încât periclitează nu doar viața instalatorului, ci și a altor 800 de cetățeni. Filmul este considerat o metaforă a unui sistem care stă să cadă ca urmare a zeci de ani de corupție și management defectuos.

În 2007, membrii ONG-ului francez „Arca lui Zoe" au încercat să scoată din Ciad peste 100 de copii, care ar fi urmat să fie adoptați de familii franceze. Cei 103 copii, răpiți la frontiera ciadiano-sudaneză și pe punctul de a fi trimiși la Paris sub pretextul evacuării sanitare, au fost recuperați însă de poliția din Abeche, chiar înainte de îmbarcarea lor.

Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (2015, Belgia -- Franța), filmul regizorului belgian Joachim Lafosse, este inspirat de acest caz și, la fel ca în cazul precendentului său lungmetraj, A perde la raison, inspirat tot din fapte reale, Lafosse nu caută să prezinte spectatorilor un adevăr absolut, ci mai degrabă adoptă o poziție neutră: drumul spre Iad este pavat cu bune intenții, iar voluntarii ONG-iști sunt prezentați ca niște oameni de bine, dar depășiți de evenimente și mai apoi orbiți de sentimente.

Organizat de Asociația Cultură și Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegația Valonia-Bruxelles.