ICR, partener al Divan Film Festival, ediția 2015

Trei lungmetraje şi cinci scurtmetraje româneşti fac parte din selecţia celei de-a şasea ediţii a Divan Film Festival – Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care va avea loc în perioada 21-30 august 2015, la Craiova şi în Portul Cultural Cetate, din judeţul Dolj. Festivalul va începe cu două seri de proiecții extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei și va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate cu filme și demonstrații culinare.

Tema ediției este „Drumuri şi răspântii". Institutul Cultural Român se numără și anul acesta printre partenerii evenimentului.

Pelicula Ilustrate cu flori de câmp, r. Andrei Blaier, va fi proiectată în festival, la împlinirea a 40 de ani de la momentul lansării. Producţia românească dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă, drama unei românce în contextul decretului anti-avort emis de Nicolae Ceauşescu.

Proiecţia filmului Aliyah Dada (2015), r. Oana Giurgiu, care prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România, va avea loc în prezenţa regizoarei. În urmă cu 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.

Multi-premiatul documentar observaţional regizat de Alexander Nanau şi produs de HBO, Toto şi surorile lui (2014), spune povestea a trei fraţi (Totonel, Ana şi Andreea) nevoiţi să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri. Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, alături de un lung şir de unchi, vecini şi consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face şcoala şi descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.

Reunite sub tema celei de-a şasea ediţii a festivalului, „Drumuri şi răspântii", cele cinci scurtmetraje româneşti care vor rula la Divan Film Festival sunt Lucky (2014), r. Alexandra Botău, Calea Dunării (2014), r. Sabin Dorohoi, care va fi proiectat în prezenţa regizorului, There's Nothing in this World (2015), r. Andreea Vălean, 10 ore (2015), r. Laura Muşat, Ela, Panda şi Madame (2013), r. Andrei Răutu.

Continuând parteneriatul început în 2014 cu Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, anul acesta, Divan Film Festival va prezenta la Craiova, în Centrul vechi, pe 22 august, începând cu ora 20.00, spectacolul „Harap-Alb!?“, o adaptare liberă după Ion Creangă, în regia Mirelei Nistor, a Drama Club din Botoşani.

Prezentatorii celei de-a şasea ediţii a Divan Film Festival vor fi actorii Iulia Verdeş şi Dan Bordeianu.

Pe timpul desfăşurării festivalului, camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu", în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021", cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român.