ICR Londra își invită publicul la un tur virtual prin cartierele vechi din Timișoara

Institutul Cultural Român de la Londra deschide sezonul de evenimente din această toamnă cu un proiect de amploare,„Spotlight Heritage Timișoara“ / „Patrimoniul sub reflectoare“, desfășurat în perioada 9-12 septembrie 2023, la sediul său din Belgrave Square. Evenimentul este prezentat în cadrul Open House Festival London, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub egida Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Având acces la o instalație interactivă cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală și mixtă, publicul londonez va putea face o scurtă incursiune prin istoria cartierelor vechi din Timișoara și va putea asculta povești ce aparțin comunităților multiculturale și multietnice ale orașului. Pornind de la imaginea de ansamblu a Timișoarei, privită de sus, vizitatorii vor fi purtați prin istoria a cinci cartiere cu tradiție, dezvăluită prin proiecții video 3D și imagini scanate 3D ale patrimoniului muzeal. De asemenea, vor putea avea o imagine descrisă de un unghi complet, de 360 de grade, a clădirilor emblematice cu ajutorul ochelarilor VR și vor parcurge întreg traseul ghidați de tehnologiile de realitate augmentată și virtuală.

„Spotlight Heritage Timișoara” este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnice Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, co-finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte al Consiliului Județean Timiș.

Expoziția poate fi vizitată în zilele de 9 și 10 septembrie 2023, la sediul ICR Londra din Belgrave Square, între orele 11:00 și 17:00 în cadrul Open House Festival, precum și în zilele de 11 și 12 septembrie, între orele 11:00 și 18:00.

„Este o mare bucurie să aducem istoria arhitecturală a Timișoarei și diversitatea comunităților ei la Londra cu ajutorul inovației și tehnologiei. Publicul britanic are, astfel, oportunitatea de a descoperi una din componentele centrale ale Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.” – Aura Woodward, director ICR Londra.

Open House Festival London este unul dintre cele mai cunoscute și populare evenimente din capitala Marii Britanii, Institutul Cultural Român de la Londra aflându-se la cea de-a unsprezecea participare. Cu o istorie ce așteaptă să fie descoperită, somptuoasa clădire a Institutului Cultural Român din Londra construită în stil clasic, având coloane încastrate în stil corintic, se află în lista clădirilor emblematice ale acestui eveniment.

Festival de notorietate, ce își propune o incursiune în cele 33 de cartiere londoneze, celebrând astfel clădirile, arhitecturași împrejurimile metropolei, Open House Festival London oferă vizitatorilor, pe parcursul celor două săptămâni, șansa de a vedea interiorul unor clădiri cu valoare istorică și de patrimoniu, de a descoperi spații neconvenționale, case ori grădini, unele dintre acestea găzduind pe perioada festivalului evenimente și tururi ghidate.

www.icr.ro/londra

www.facebook.com/ICRLondon

twitter.com/RCILondon

https://www.instagram.com/rcilondon/