Grupul NOIMA la Casa Europa din Mexic, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român, Ambasada României în Mexic, Fundația Casa Europa din San Miguel de Allende și  primăria din localitate sprijină prezența  în Mexic a grupului artistic NOIMA cu o expoziție și o serie de evenimente artistice asociate, care vor avea loc în perioada 15 iunie-15 iulie 2023.

Evenimentul Organism viu / Expoziție vie al grupului NOIMA cuprinde lucrări de artă (pictură, foto și video) și își propune să creeze imaginea unui grup de artiști care, deși rămân personalități individuale inconfundabile, reușesc să funcționeze ca un organism artistic unitar și viu.

În expoziția Organism viu / Expoziție vie de la Casa Europa, publicul va putea vedea, prin picturi, fotografii și video, evoluția Grupului de la înființare. De asemenea, ca parte a expoziției, în data de 16 iunie, cei 4 artiști prezenți - Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu - vor propune publicului amator sau specializat patru masterclass tematice. În cursul prezenței la San Miguel de Allende, artiștii prezenți vor realiza pe viu, în spații publice, lucrări de pictură care se vor adăuga gradual și organic la conceptul inițial al expoziției.

În timpul expoziției va fi proiectat și documentarul NOIMA-Work in progress, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones, istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu, Galleria 28.

În data de 23 iunie 2023, ora 18, în cadrul expoziției va avea loc și concertul de muzică clasică românească de pian al maestrei cu origini românești Lidia Guerberof-Hahn. Concertul Mari maeștri ai muzicii românești va reprezenta o reinaugurare a expoziției și o completare a imaginii globale despre cultura română.

Grupul NOIMA a fost înființat acum 20 de ani în România și îi cuprinde azi pe artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Grupul explorează atât tehnicile tradiționale ale picturii (cu predilecție cea în plein air), cât și medii moderne (foto și video) și formule contemporane de expresie artistică (happening, performance etc). De la înființare, NOIMA a organizat și participat la peste 60 de evenimente artistice, în 13 țări din Europa. Evenimentul Organism viu / Expoziție vie din San Miguel de Allende, Mexic este prima prezență în America de Sud a Grupului Noima.