Galeria bucureșteană IVAN, la LISTE Art Fair Basel 2023, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român sprijină prezența galeriei bucureștene Ivan la LISTE Art Fair Basel 2023, care se va desfăşura în perioada 12-18 iunie 2023 la Basel, în Elveția. Este a cincea participare a galeriei la LISTE Art Fair Basel, unul dintre cele mai prestigioase târguri de artă contemporană din lume, un eveniment de consacrare a artiștilor tineri relevanți pentru arta contemporană. Galeria Ivan va prezenta proiectul „In Someone Else’s Game“ semnat de artistul Jaro Varga, care inspirat de cărțile, filmele și jocurile copilăriei, creează patru jocuri site-specific de dezvățare, deconstrucție și revizitare a clișeelor culturale adânc înrădăcinate în subconștientul colectiv.

Galeria Ivan este o galerie privată de artă contemporană deschisă la București, în 2007, ca o inițiativă independentă. Programul galeriei se concentrează pe promovarea globală a artiștilor români locali și internaționali, fie prin cercetarea și creșterea vizibilității asupra carierelor unor artiști reprezentativi pentru istoria recentă a artei românești, precum Geta Brătescu, Paul Neagu, Ion Grigorescu, Simona Runcan sau Lia Perjovschi, fie prin susținerea și dezvoltarea carierei unor artiști tineri și emergenți, precum Anca Benera & Arnold Estefan, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Cristina David, Ștefan Sava sau Iulia Toma. Galeria colaborează cu artiști de origine română ce trăiesc și lucrează în străinătate, precum Florina Coulin, Bartha Sandor și Mădălina Zaharia, cât și cu artiști străini, precum Elijah Burgher, Ross Taylor și Jaro Varga. În anul 2021, Galeria Ivan a inaugurat un spaţiu nou expoziţional în cadrul tinerei comunităţi artistice a Atelierelor Malmaison din Bucureşti.

Jaro Varga (n.1982, Slovacia) este un artist vizual care trăiește și lucrează în Republica Cehă. A obținut doctoratul la Academia de Arte Frumoase și Design din Bratislava. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții personale sau de grup, printre cele mai recente numărându-se „In Someone Else’s Game“ (Ivan Gallery, București, 2023), „The Yellow Book” (Chiquita Room, Tàpies Foundation, Arús Library, Museum Picasso, Barcelona, 2021), „Angkor and Rome“ (Sa Sa Art, Phnom Penh, Cambodgia, 2022), „Secret Language” (Ivan Gallery, București, 2021), Trienala de artă contemporană de la Kortrijk – Paradise Kortrijk (Belgia, 2021), Trienala de artă contemporană de la Olomouc (Republica Cehă, 2021) etc. În luna august 2023, Jaro Varga va expune la Muzeul de Artă de la Haifa, Israel.

LISTE Art Fair Basel a fost fondat în 1996, fiind cel mai renumit târg de artă dedicat galeriilor tinere, precum și artiștilor emergenți de pe scenele culturale ale lumii. În fiecare an, la Basel, o generație mai tânără de galerii expune artiști, reprezentanți excepționali ai ultimelor evoluții și tendințe în arta contemporană, selecția participantilor în cadrul târgului fiind deosebit de riguroasă.