Gala HOP. Momentul „Unu pe doi”, distins de ICR cu Premiul „Cornel Todea”

Ediţia a XXIII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Amfiteatru TNB, s-a încheiat duminică, 6 septembrie. Momentul de grup „Unu pe doi”, cu studentele Ana Baciu și Bianca Temneanu de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost distins, duminică seară, la Gala HOP - Gala Tânărului Actor, cu Premiul „Cornel Todea” – pentru cea mai bună trupă de actori.

În cadrul festivității de premiere desfășurate la Sala Amfiteatru a TNB, premiul a fost acordat de ICR, fiind anunțat de domnul Krizbai Béla Dan, vicepreședintele ICR. Spectacolul a primit, la cea de-a 23-a ediție a Galei HOP 2020, și Votul Publicului.

„ICR este un partener de tradiție al UNITER. Am ajuns, iată, la cea de-a 23-a ediție a Galei Tânărului Actor. Am fost deschiși să sprijinim această ediție a Galei Tânărului Actor HOP, aflată sub semnul teatrului coregrafic dat de direcția maestrului Gigi Căciuleanu, rebelul și neobositul OmDans. În 2020 a fost un HOP pe care acești tineri, coordonați de Gigi Căciuleanu, l-au trecut cu bine în condiții dificile, de pandemie, de restricții, de izolare. Nu a fost ușor nici pentru acești tineri creatori, nici pentru organizatori. Însă acești tineri nu au renunțat. I-am putut urmări, în aceste zile, pe acești absovenți ai școlilor de teatru, care ne-au dovedit ceea ce înseamnă DansActorul ca fenomen al teatrului actual, dar mai ales ne-au dat lecții de curaj și de viață. Acești tineri, cei mai mulți veniți aici direct de pe băncile școlii, ne-au arătat că prin muncă, prin perseverență, prin dedicație și, nu în ultimul rând, prin pasiune pentru arta Thaliei, putem depăși orice fel de dificultăți“, a spus Krizbai Béla Dan, vicepreședintele ICR.

„Ne amintim că prima ediţie a Galei Tânărului Actor HOP a avut loc în anul 1998 sub conducerea regizorului Cornel Todea, pe care a exercitat-o până în anul 2012. Ne bucurăm cu atât mai mult să acordăm, în această seară, acest premiu care poartă numele Cornel Todea, regizorul care a crezut ca nimeni altcineva în tinerii absolvenți de teatru, în entuziasmul, originalitatea și creativitatea acestora și, mai ales, le-a dat șansa de a fi puși în valoare prin acest eveniment unic în peisajul nostru cultural. ICR rămâne alături de tinerii creatori și, mai ales, își propune să îi sprijine în continuare“, a subliniat vicepreședintele ICR.

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP a fost câștigat de actrița Bianca Temneanu.

Juriul concursului a fost format din Adrian Batista – regizor și producător TV, Ioana Bogățan – actriţă, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu– regizori, Ileana Lucaciu – critic de teatru.

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2020

Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP

a fost acordat actriţei Bianca Temneanu pentru rolurile din spectacolele „Pe lună” și „Unu pe doi”.

Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, premiul a fost acordat celui mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină MARELE PREMIU AL GALEI.

Premiul a fost anunțat de Gigi Căciuleanu, directorul artistic al Galei şi de primarul sectorului 5 Bucureşti, Daniel Florea – în cadrul parteneriatului cu Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Primăriei sector 5, București.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual 

a fost acordat actriţei Georgiana Vișan pentru „Dialog cu D”.

Premiul a fost anunțat de Adrian Batista.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual

a fost acordat actorului Iulian Trăistaru pentru „Hotar”.

(Iulian Trăistaru a participat și la secțiunea Grup în spectacolele „Pe lună” și „Conflictual”)

Premiul a fost anunțat de Silvia Ghiață.

Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului

a fost acordat actorului Dragoș Ioniță pentru „Shakespeare & GENDER”.

Premiul a fost anunțat de Ioana Bogățan.

PREMIUL PUBLICULUI

Cea mai bună actriţă: Ileana Ursu

Cel mai bun actor: Dragoș Ioniță

Cea mai bună trupă de actori: „Dictum Meum Pactum” cu Alexandru Ionescu, Robert Iosif şi Alexandru Petcu. Un spectacol coordonat de Teodora Velescu.

PREMII GĂZDUITE ÎN CADRUL GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF”

a fost acordat actorului Alexandru Ionescu pentru rolul din spectacolul

„Dictum Meum Pactum”.

Premiul a fost anunțat de actorul LARI GIORGESCU, fost participant la proiectul „10 pentru FILM la TIFF”.

Începând cu ediţia a 17-a, regizorul şi producătorul de film TUDOR GIURGIU acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din proiectul „10 pentru FILM la TIFF”.

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală

(un premiu acordat de actrița Dorina Lazăr)

a fost acordat actriței Iulia Popa pentru „Waves”.

Premiul a fost anunțat de Ileana Lucaciu.

A prezentat actorul Lari Giorgescu.

Directorul artistic al Galei HOP 2020: coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu.

Galerie foto / Video Gala Hop 2020

https://galahop.uniter.ro/foto-video-2020/

credit foto: Andrei Gîndac