Fotografii români Eugenia Hanganu și Cătălin D. Constantin expun la Redondo cu sprijinul ICR Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, Primăria Municipiului Redondo, Centrul Cultural din Redondo și Muzeul Regional al Vinului organizează sâmbătă, 14 octombrie 2023, vernisajul a două expoziții ale fotografilor români Eugenia Hanganu și Cătălin D. Constantin.

Inaugurarea expoziției „Ii românești pe străzile lisabonezeˮ, realizată de artista Eugenia Hanganu, va avea loc la ora 16.00, la Muzeul Regional al Vinului, iar expoziția „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lorUn proiect de antropologie vizualăˮ, aparținând antropologului Cătălin D. Constantin, va fi vernisată la Galeria Centrului Cultural, începând cu ora 17.00. Cele două expoziții au fost prezentate pentru prima dată în Portugalia în anul 2021, la Galeria ICR Lisabona.

Eugenia Hanganu și-a propus ca, prin realizarea expoziției „Ii românești pe străzile lisabonezeˮ să ilustreze bogăția de sensuri plastice și simboluri ancestrale perpetuate de broderia și costumele tradiționale românești. „Duelulˮ artistic între cromatica și grafismul geometrizant al iei, pe de-o parte, și peisajele urbane lisaboneze se transformă, în viziunea artistei, într-un dialog care pune exploziv în evidență virtuțile emblemelor plastice naționale care sunt ia și azulejo-ul. Pe de altă parte, translatarea portului tradițional românesc în spațiul portughez și folosirea lui de către tineri portughezi și expați rezidenți în Lisabona, sugerează potențialul de universalitate și de prospețime al iei. Eugenia Hanganu este fotograf și specialist în marketing digital și locuiește în Portugalia de 7 ani. Este ambasador Nikon Europa, în urma unei invitații de colaborare din partea acestui brand. De asemenea, a fost invitată să participe în varii proiecte de promovare turistică, naționale și internaționale.

Expoziția„Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor.Un proiect de antropologie vizualăˮ cuprinde fotografii realizate cu ajutorul unei drone profesioniste, din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc. O piață de oraș european e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și, deseori, simultan toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale.Expoziția are o dublă latură, arhitecturală, dar și antropologică, pentru că piața este înțeleasă ca loc viu al orașului european, spațiu ce adună comunitatea și condensează istoria orașului. Scopul expoziției e să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar inima lui, relevând un model istoric european al pieței.Cătălin D. Constantin este editor de carte și antropolog. Predă la Facultatea de Litere a Universității din București. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincuˮ. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc.

Cele două expoziții vor putea fi vizitate până pe 17 decembrie 2023.