"Fotografia în cuvinte": "Urşi şi alte măşti" la Institutul Cultural Român

Miercuri, 10 iunie 2009, la ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va avea loc vernisajul expoziţiei „Urşi şi alte măşti" a fotografului Dragoş Lumpan. Prezent la vernisaj, autorul va expune, odată cu imaginile, motivaţiile şi „dedesubturile" lor. Expoziţia este rodul unui proiect fotografic care a durat cinci ani şi a cuprins localităţile Vintileasca, Ruginoasa, Rotaria, Comăneşti, Dofteana, Dărmăneşti şi Crasna. Dragoş Lumpan a colaborat cu doi cercetători de marcă de la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu", prof. univ. dr. Ion Ghinoiu şi dr. Alina Ioana Ciobănel.

"Urşi şi alte măşti încearcă să scoată obiceiurile de Anul Nou din zona pseudo-folclorului excesiv pus pe tapet şi să le arate cât mai bine dimensiunea reală. Am fost obişnuiţi să vedem obiceiurile de Anul Nou la pachet cu luna cadourilor. De multe ori mass media ne-a ajutat să le percepem ca pe un fel de Cântarea României de iarnă. Consider că acest punct de vedere este unul superficial, în mare parte fals şi nefast. Urşi şi alte măşti spune o poveste veche – de peste câteva mii de ani – aşa cum nu a mai fost spusă: într-o cheie sinceră, profundă prin abordare, uşor de citit prin formă." – Dragoş Lumpan

Expoziţia, prezentată pentru prima dată la Veneţia in 2008 şi organizată acum la Bucureşti cu sprijinul revistei PhotoMagazine, poate fi vizitată la sediul ICR în perioada 10-17 iunie 2009.

Programul "Fotografia în cuvinte", lansat în aprilie 2009, constă într-o serie de expoziţii de fotografie şi conferinţe despre arta fotografică. Prin acest program, ICR aduce lunar în faţa publicului personalităţi ale fotografiei contemporane din România.