„Focus România” la Festivalul Internațional de Film de la Cracovia și întâlniri cu poeta Ana Blandiana

Nouă cineaști români se vor întâlni cu publicul cracovian în perioada 27 mai – 2 iunie 2024, cu sprijinul ICR Varșovia, în cadrul celei de-a 64-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cracovia, care va include secțiunea specială „Focus România”. De asemenea, poeta Ana Blandiana va fi prezentă la Cracovia, unde va participa la două evenimente: în data de 28 mai 2024, la Centrul Internațional pentru cultură din Cracovia – dialog cu criticul literar Anna Marchewka, despre puterea poeziei în vremuri de dictatură, dar și despre puterea literaturii de a oferi un reper moral în vremuri de libertate – și în data de 29 mai 2024, la Kino Pod Baranami – discuție cu publicul cinefil după proiecția documentarului Între tăcere și păcat, regizat de Diana Nicolae. Focus-ul românesc la Festivalul de Film de la Cracovia și întâlnirile cu autoarea Ana Blandiana, o figură emblematică care a dovedit că poezia poate da fiori dictaturii, sunt organizate de ICR Varșovia în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia, care va fi inaugurat oficial în luna iulie.

Cinci documentare recente vor avea premiera poloneză în cadrul secțiunii „Focus România” din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cracovia: Între tăcere și păcat (r. Diana Nicolae, 2024), Holy Father (r. Andrei Dăscălescu, 2020), Apropierea (r. Bötond Püsok, 2023), Pocalul. Despre fii și fiice (r. Cătălina Tesăr, Dana Bunescu, 2022), Arsenie. Viața de apoi (r. Alexandru Solomon, 2023). Realizatorii Diana Nicolae, Andrei Dăscălescu, Bötond Püsok, Cătălina Tesăr, Dana Bunescu vor fi prezenți la Cracovia cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia și vor participa la discuții cu publicul după proiecția peliculelor.

Realizările cineaștilor români continuă se fie atent urmărite de profesioniștii și publicul cinefil din Polonia. Nume precum Radu Jude, Cristian Mungiu sau Cristi Puiu sunt asociate cu cinematografia valoroasă, angajată social, abordând adesea trecutul național. În anii din urmă, documentarele românești dovedesc aceeași incisivitate, originalitate și dezinvoltură creativă, ceea ce duce cu gândul la un fenomen similar Noului Val al filmului românesc de ficțiune.

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține și prezența producătoarelor Irina Malcea și Cristina Badea la evenimentele industry, mai precis la CEDOC Market (29 – 31 mai), un loc de întâlnire a producătorilor de documentare din toată lumea. Monica Lăzurean-Gorgan, una dintre cele mai titrate producătoare române, a fost invitată de Festival în juriul Concursului Internațional de Documentare. Participarea românească este completată de pelicula Alice On&Off (r. Isabela Tent), selectată în Concursul Internațional de Documentare, scurtmetrajul E mai bine și așa, semnat de regizorul Emanuel Pârvu, recent premiat la Cannes, și Human Violins Prelude (r. Ioana Mischie), selectat în secțiunea Virtual Reality.

Ana Blandiana, recent recompensată cu prestigiosul Premiu Prințesa de Asturias pentru Literatură și laureata din 2016 a Premiului „Poetul European al Libertății”, oferit de Orașul Gdansk, este protagonista filmului Dianei Nicolae Între tăcere și păcat. Premiera mondială a documentarului este ocazia idonee ca publicul cracovian să se întâlnească de două ori cu poeta. Pe 28 mai, de la ora 18.00, Centrul Internațional pentru Cultură va găzdui o discuție despre puterea poeziei în vremuri totalitare moderată de Anna Marchewka, la care va lua parte și Joanna Kornaś-Warwas, laureată alături de Ana Blandiana a aceluiași premiu oferit de Orașul Gdansk. A doua întâlnire va avea loc după proiecția filmului documentar miercuri, 29 mai, ora 17:00, la cinematograful Pod Baranami.

Timp de 17 luni, până în octombrie 2025, Sezonul România-Polonia va aduce în fața publicului polonez cele mai valoroase artefacte din tezaurul istoric românesc, lucrări ale unor artiști care au marcat ultimii 150 de ani în arta românească, dar și toată efervescența culturii contemporane, de la fotografie la design, de la muzică la arhitectură și de la film la patrimoniu.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

Mai multe detalii despre proiecte, pe site-ul ICR Varșovia: 

Ana Blandiana se întâlnește cu publicul cracovian (icr.ro)

Focus românesc la Festivalul de Film de la Cracovia 2024 (icr.ro)