Expoziție Tincuța Marin la ICR Berlin, în cadrul săptămânii Berlin Art Week

Institutul Cultural Român Titu Maiorescu din Berlin organizează, împreună cu Galeria Jecza din Timisoara, prima expoziție personală a artistei contemporane Tincuta Marin, la Berlin. Expoziția poartă titlul unui citat adaptat din poetul și eseistul român Iordan Chimet: ”Capitolul trei: În care intrăm până în vizuina lui Bigfoot, Gagafu și Drăcovenie. Să sperăm că vom ieși cu bine.” Vernisajul va avea loc în data de 14 septembrie 2022, odată cu deschiderea oficială a săptămânii Berlin Art Week și va fi însoțit de o instalație sonoră a artistului Alexander Kraut.

“Narațiunile onirice ale Tincuței Marin amintesc de artiști precum Philip Guston, Elizabeth Murray dar și de Giorgio de Chirico. La fel ca în picturile lui Guston, protagoniștii ei sunt adesea reprezentați din profil, cu un singur ochi la vedere. Guston a realizat o serie de ciclopi, care, la fel ca personajul "Bigfoot" al Tincutei, reprezintă lumea interioară a artistului, ochiului minții.

Lucrările artistei Tincuța Marin par a fi incredibil de tactile, având calitatea senzorială ce invită privitorul la un răspuns haptic. Îngemănată cu un stil fluid de bandă desenată și cu forme demotice, practica ei amintește de artiști precum Elizabeth Murray. Asemeni pictoriței americane Elizabeth Murray, puterea subconștientului este cea pe care Tincuta Marin o folosește ca vehicol în călătorii neașteptate”.

Liniștea stranie pe care Giorgio de Chirico reușește să o inducă prin compozițiile sale arhitecturale o regăsim în lucrările tinerei artiste absolvente a Universității de Artă din Cluj, care a beneficiat de îndrumarea profesorului Ioan Sbârciu, profesor cu influență definitivă asupra unor artiști de succes, dacă ar fi să-i menționăm doar pe Adrian Ghenie, Victor Man, Șerban Savu, Marius Bercea și mulți alții. Prin acești artiști Scoala de pictură de la Cluj a devenit un fenomen global ce contează în lumea artistică internațională.

Deși formele Tincutei au o realitate tangibilă, ea împrumută din realismul magic, artista descriindu-și atelierul ca "un spațiu magic". Ea îi îngăduie lui "Bigfoot" să călătorească prin istoria artei, cel mai recent prin Egiptul Antic.

Romanul din 1970 „Închide ochii și vei vedea Orașul”, al scriitorului Iordan Chimet, asociat cu mișcarea suprarealismului românesc, a fost adesea catalogat greșit drept literatură pentru copii. Tincuța Marin împrumută pentru titlul expoziției sale un citat din cartea lui Iordan Chimet despre care reputatul critic literar Dan Culcer avea să scrie în 1995: „Autorul pare să aibă psihologia unui copil care nu vrea să crească, precum Peter Pan sau Hucklebery Finn. El își asumă dubla condiție, contradictorie, a eroilor de basm care refuză să accepte că aparțin lumii basmului și percep totuși realul drept ficțiune”.

Tincuța Marin călatorește ea însăși prin intermediul artei sale în lumea fermecată a subconștientului, transformând urâtul în estetică vindecătoare.

Text de introducere de Jane Neal (curator britanic - recunoscută pentru activitatea sa în relație cu școala de pictură de la Cluj)