Expoziția „România: Evoluție” la Universitatea de Limbi Străine din Beijing

În cinstea Centenarului Marii Uniri, 1918 – 2018, în dimineața zilei de 18 octombrie 2018, la Universitatea de Limbi Străine din Beijing, a avut loc vernisajul expoziției realizate de Agerpres „România: Evoluție”.

Evenimentul se înscrie și ca o urmare a succesului bine meritat pe care l-a avut la sediul ICR Beijing, expoziția fiind solicitată de a fi expusă în cadrul universității de către domnul profesor Dong Xixiao, pro decanul Facultății de Limbi Est Europene, bun cunoscător al limbii române, precum și profesor de limba română.

Expoziția de fotografie „România: Evoluție” cuprinde 40 de fotografii din arhiva istorică a agenției Agerpres, cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii agenției, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalitățile românesti. De asemenea, fotografiile din arhiva Agerpres reflectă viața cultural-artistică, economică, politică și sportivă a țării, dar și marile transformări și evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului.

Evenimentul a fost deschis de domnul profesor Dong Xixiao, urmat de domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, care a prezentat expoziția și sărbătoarea majoră a acestui an, Centenarul Marii Uniri. Au mai susținut cuvântări domnul profesor Ding Chao, directorul Centrului pentru Studiipentru Europa Centrală și de Răsărit din cadrul Universității de Limbi Străine din Beijing, precum și domnul director al Editurii Universitare.

Expoziția „România: Evoluție” oferă ocazia să fie admirată în timp de mii de studenți ai universității, în primul rând chinezi, dar și străini, care vin din toate colțurile lumii și va promova, de asemenea, România, făcând cunoscută țara noastră în rândul tinerilor.

Expoziția va fi deschisă la universitate, în perioada 16 octombrie – 31 decembrie 2018.

Filmul documentar „Marea Unire - România, la 100 de ani” produs de Agerpres va urma să fie vizionat în cadrul unui curs pentru ca studenții străini să poată să cunoască măcar câteva pagini din istoria României. Filmul documentar „Marea Unire - România, la 100 de ani” reprezintă o radiografie firească şi serioasă a unor evenimente care au existat în trecutul țării noastre și aduce o valoare adăugată evenimentelor care i-au marcat pe români în 1918, şi nu numai atunci, ci de atunci încoace. Agerpres a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Realizatorii documentarului, Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu, au filmat pe teritoriul României, în Bucovina de Nord şi în Basarabia.

Evenimentul este organizat de ICR Beijing, în parteneriat cu Agerpres și Universitatea de Limbi Străine din Beijing și marchează Centenarul Marii Uniri.