Expoziţia „Re-place” a artistei Irina Botea, la Varşovia

Institutul Cultural Român din Varşovia prezintă, la Varşovia, la Galeria „Foksal", una dintre cele mai cunoscute galerii din capitala poloneză, expoziţia video „Re-place" a artistei Irina Botea.

Expoziţia conţine două proiecte video: dipticul „Felicia says" (2008) şi „Felicia" (2009), realizat de Irina Botea împreună cu Răzvan Botea, şi „Stereotypical conversations". Primul proiect arată, în prima parte, povestea Feliciei, o emigrantă din România pe care artiştii au întâlnit-o la Paris, pe malul Senei. Filmul prezintă povestea Feliciei, spusă de ea însăşi. A doua parte a aceluiaşi proiect, „Felicia" (2009), este, de fapt, reinterpretarea episodului de viaţă relatat de Felicia, de către patru actori români, emigranţi în Chicago care lucrează acolo ca şoferi (Alexandru Foamete, Constantin Nicolae, Ioan Marcu, Mihai Brădean). În „Stereotypical conversations", patru americani – un actor, un regizor de teatru, un artist vizual şi un compozitor – joacă rolul a patru români (Mircea, Alice, Liviu şi Andreea) şi improvizează, la prima vedere, pe citate din chat list-urile româneşti pe tema stereotipurilor despre americani.

Irina Botea, beneficiară a bursei „Constantin Brâncuşi" a ICR, este una dintre cele mai bine cotate, pe plan internaţional, artiste românce. Expoziţia face parte din strategia ICR-Varşovia de punere în valoare a artiştilor vizuali români. Galeria „Foksal", activă încă din perioada comunistă, este una dintre cele mai prestigioase din Polonia şi oferă o vizibilitate accentuată evenimentului.

Vernisajul a avut loc marţi, 1 septembrie, de la ora 18.00, în prezenţa artistei. Totodată, expoziţia a fost însoţită de o prelegere a Irinei Botea despre propriile proiecte.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până în 16 octombrie.


Contact:
Tel./Fax + 48 22 828 12 78
warszawa@icr.ro