Expoziţia "Printre rânduri: Ecoul evenimentelor din 1956 în România" la Sibiu

Institutul Cultural Român, împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, Ambasada Republicii Polone la Bucureşti, Institutul Cultural Italian şi Ministerul Culturii şi Cultelor organizează pe 25 noiembrie, ora 18.00, la Cercul Militar din Sibiu, vernisajul expoziţiei "Printre rânduri: Ecoul evenimentelor din 1956 în România", realizată de istoricul Andreea Varga.
La vernisaj vor participa Ladislau Csendes, Preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Dana Bleoca, Director Adjunct al Centrului Cărţii - Institutul Cultural Român, Raluca Groşescu, Şeful Biroului de Documentare al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Martin Botesch, Peşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Bianca Herlo, Directorul Centrului Cultural German din Sibiu, Marcel Japie, Directorul Cercului Militar din Sibiu, Kristina Manta-Klemens, Inspector General, Inspectoratul Şcolar General al judeţului Sibiu şi Andrea Varga – realizatoarea expoziţei.

Expoziţia prezintă documente privind revoltele şi mişcările de protest faţă de regimul comunist condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca urmare a evenimentelor din Ungaria din anul 1956. Expoziţia îşi propune să arunce o privire nouă asupra mişcărilor studenţeşti şi ale altor grupuri contestatare din Romania anului 1956, precum şi asupra arestărilor, anchetelor şi sentinţelor de condamnare a celor care au participat la protestele anticomuniste din acel an. Aceste proteste s-au soldat cu mii de arestări, sentinţe care cumulează 14.000 de ani de închisoare, peste 1000 de studenţi exmatriculaţi din universităţi şi 30 de condamnări la moarte, dintre care 24 executate.
Prin prezentarea unor materiale de arhivă, expoziţia pune în evidenţă faptul ca în Romania anului 1956, lupta împotriva regimului comunist nu a constat doar în proteste individuale, ci a fost asumată de organizaţii care au activat clandestin, cu programe detaliate. Materiale inedite, precum cele din arhiva Europei Libere sau aparţinând Ministerului de Interne din perioada respectivă, prezentate publicului românesc prin această expoziţie itinerantă, reconstituie atmosfera generala a epocii şi pun în evidenţă teroarea exercitată încă de pe atunci de regimul comunist şi de Securitate asupra întregii populaţii.
"Printre rânduri" este o expoziţie despre România anului 1956 şi evenimente ei dramatice, pe urma cărora cei care au suferit condamnări, în virtutea legislaţiei de atunci, îşi aşteaptă în continuare reabilitarea. Conform sentinţelor de atunci, ramase în vigoare pană in ziua de azi, singura lor vină a fost încrederea că regimul comunist nu este era nici pe departe "cea mai bună dintre lumi".
Expoziţia va rămâne deschisă la Sibiu până pe 2 decembrie şi va fi prezentată în continuare publicului la Braşov (4-10. 12. 2007), Iaşi (12- 17. 12. 2007) şi Bucureşti (19.12.2007 – 19.01. 2008). 

Contact media: Biroul de presă al ICR, e-mail: biroul.presa@icr.ro, tel.: 031 7100 625