EXPOZIŢIA "KEEP FORGETTING TO FORGET ME" - LARISA CRUNŢEANU

Expoziţia „Keep Forgetting to Forget Me“ de Larisa Crunțeanu
Curatoare: Anja Lückenkemper


Locaţie: Spinnerei Leipzig - Spinnereistr. 7, 04179 Leipzig

Vernisaj: Sâmbătă, 6 aprilie 2019, între orele 16:00 - 20:00


„Nu te naşti femeie, ci devii“ scria Simone de Beauvoir în urmă cu 70 de ani în lucrarea sa „Le Deuxième Sexe“. După cum susţine autoarea, bărbaţii sunt cei care le transformă pe femei în „celălalt sex“. Bărbatul se poziţionează ca instanţă absolută, ca subiect, în timp ce îi atribuie femeii rolul de obiect. EA e definită mereu în funcţie de EL şi se află astfel într-un permanent conflict existenţial între rolul „feminin“ pasiv şi propria forţă.

Un sentiment de înstrăinare asemănător poate fi resimţit şi în expoziţia Larisei Crunţeanu „ Keep Forgetting to Forget Me”. Identitatea feminină nu reprezintă ceva firesc, ci mai degrabă o practică ce trebuie experimentată, exersată şi prezentată. Pornind de la această premisă, artista zugrăveşte condiţii de viaţă (viitoare) din perspectivă feministă. Ea priveşte această expoziţie ca pe o posibilitate de a renegocia limitele convenţionale, ca pe un spaţiu al identităţilor fragile, în care până şi pielea, prima graniţă dintre sine şi mediul înconjurător, devine permeabilă.

Figurile care populează spaţiul expoziţional sunt dificil de identificat. Ele se transformă, se ascund sau dispar, se camuflează sau există doar sub forma unei urme în locul unde era odată o mână. Ele se află într-o continuă devenire sau metamorfoză, dar niciodată într-o stare finită. Crunțeanu recreează senzaţia de ambiguitate, prin intermediul căreia spaţiul expoziţional devine dintr-o locaţie reală o conştiinţă sumbră, situată între lumină şi întuneric. 

“Keep Forgetting to Forget Me“; „me“ şi nu „myself“ ¬ fiindcă artista nu face referire la propria persoană, ci reprezintă multiple identităţi feminine în cadrul expoziţiei. În mod intenţionat nu este dezvăluit subiectul, care uită să uite. Expoziţia cuprinde cinci opere ale Larisei Crunţeanu din perioada 2013 – 2018 / 2019, precum şi o lucrare realizată în colaborare cu artista Sonja Hornung în anul 2015.


Larisa Crunțeanu (*1986) a studiat fotografia şi filmul. Actualmente este doctorandă la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.Majoritatea lucrărilor sale se situează la intersecţia domeniilor artistice video şi performance, a cercetării şi a speculaţiei, creând contexte favorabile dezvoltării de practici noi.

Proiect realizat de ARAC (Asociația Română de Artă Contemporană) în colaborare cu Anca Poterasu Gallery, cofinanţat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional).


Mai multe informaţii aici: https://www.facebook.com/events/600656103771052/?active_tab=about.