Expoziția “Interactive Shreds. Visual Solutions For Portrait Reconfigurations” de Silvia Pintilie la ICR Lisabona

În cadrul ceremoniei de decernare a titlurilor onorifice «Amicus Romaniae» și ca o avanpremieră la Sărbătoarea Francofoniei 2011, va avea loc la sediul ICR Lisabona, în data de 28 februarie 2011, orele 19:00, și vernisajul expoziției „Interactive Shreds. Visual Solutions for portrait reconfigurations", a artistei plastice Silvia Pintilie. Expoziţia va putea vizitată în perioada 28 februarie- 31 martie 2011.
Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi absolventă a studiilor universitare şi masterale la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, clasa profesor Ion Stendl, a unui masterat în filosofie aplicată şi management cultural la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi şi beneficiară a două burse de studii în Italia, la Accademia di Belle Arti di Macerata şi Accademia di Belle Arti di Torino, Silvia Pintilie este o tânără artistă ce revelă o considerabilă experienţă în domeniul vizual.
Din punct de vedere expoziţional, artista se remarcă atât la nivel naţional, prin participarea la numeroase expoziţii itinerante şi saloane de artă (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara) în galerii apreciate (UnaGaleria, Centrul Artelor Vizuale – Căminul Artei), cât şi internaţional, lucrările sale fiind prezente pe simezele spaţiilor expoziţionale din Hong Kong, Italia, Franţa, Portugalia, Serbia, Suedia, Ungaria sau Austria. Până în prezent, Silvia a realizat peste zece expoziţii personale, dintre care amintim: Fragmente interactive – soluţii vizuale pentru reconfigurarea portretului de la Colorida Art and Design Gallery, Lisabona, în anul 2010, expoziţia de pictură din cadrul Galeriilor de Artă "Notre Dame de Sion", Paris în 2007, sau expoziţia de grafică picturală realizată în onoarea şi cu participarea celebrului architect Mario Botta, cu care a colaborat la câteva proiecte.
Parcursul creativ al Silviei Pintilie este recunoscut şi apreciat în peste treizeci de concursuri de artă vizuală naţionale şi internaţionale, dintre care amintim Premiul I la Concursul Internaţional "San Crispino", Porto Sant'Elpidio și Premiul I la Concursul Internaţional "TALENTS", Salerno, Italia.
Artista ia parte şi ca trainer sau cursant la diverse workshop-uri şi masterclass-uri de artă vizuală sau arhitecturală din România, Serbia, Austria, Franţa şi Italia, iar din punct de vedere profesional, face parte din echipele de restaurare ale Palatelor "Bruno Caccia" şi San Donato, Torino, Italia, și ale Castelului Banffy din Bonțida, jud. Cluj.
Specializările în artă murală şi în artă publică, obţinute în urma studiilor universitare, îi permit artistei şi abordarea de lucrări ample, cu caracter decorativ. Acestea sunt amplasate atât în aer liber – gara feroviară din Macerata, staţia de metrou "Porta Venezia" din Milano, sau piscina din Castelraimondo, toate în Italia – , cât şi în spaţii închise, utilizând tehnici specifice picturii de interior, la Palatul San Donato din Torino şi în peste zece locaţii din Romania.