Locație: Galeria Fantom, Hektorstrasse 9 – 10 10711, Berlin
Dată: 13 iunie 2019 - 07 iulie 2019
Privit metaforic, Zidul prăbușit în 1989 a creat o altă mentalitate colectivă, o altă percepție asupra prezentului și asupra viitorului, un alter – ethos ce devine pretext pentru multiple întrebări. Răspunsurile din lucrările celor trei artiști aduc în galeria Fantom o altăRomânie, un univers în contrast cu noțiunea de stereotip, un univers a cărui energie atrage privitorul în propriul proces al interogării sau al aducerii aminte.
Cei trei artiști – Rone (pictură), Andreea Cel Mare (fotografie) și Dan Nica
(sculptură) - au ales Berlinul ca
simbol al originii pentru noua Europă, punctul de început al schimbării
politice, sociale și culturale, lansând astfel o veritabilă invitație la
descoperirea unor tendințe alternative ale artei plastice românești.
RONE (www.rone.ro)
“Prin această serie de lucrări intitulate sugestiv Ploi rotunde/ Round Rains , propun un joc minimal în care fervoarea ductului liber al verticalelor, ce aduc aminte de senzualitatea scurgerii picăturilor de apă, intră în dialog cu suprafețe monocrome, în care vibrația în plan lipsește motivat pentru a nu știrbi din plăcerea lecturii privitorului. Asocierea acestor imagini propuse de mine cu cele ale unor ploi scoate din ecuație noțiunea de abstract. Să rezumăm totul la un altfel de joc, un joc colorat al transparențelor prin care vă îndemn la o anume meditație asupra efemerului momentelor în care ne lăsăm spiritul purtat de frumusețea naturii. “
ANDREEA CEL MARE (www.celmare.ro )
"Seria propusă investighează identitatea unui oraș în care ipostazele modernității nu s-au succedat firesc, ci s-au instaurat de fiecare dată violent și în mod autist peste cele precedente. Chipul orașului a prins contur în urma unor ciocniri mutilante. Lucrările surprind permanenta tensiune dintre nou și vechi, autohton și împrumutat, rafinat și rudimentar, modern și non-modern, european și non-european. Identitatea Bucureștiului rezidă tocmai în această dimensiune acut conflictuală."
DAN NICA (uapcraiova.ro/dan-nica/)
“Fascinaţia pe care o degajă vechile fonturi tipografice este, pentru privitorul de astăzi, neschimbată, şi probabil identică cu uimirea pe care a adus-o invenţia tiparului. Această extensie a omului ce se prezintă ca o imagine a preciziei repetate, a inspirat forme complet noi de extindere a energiilor sociale. Stilul de literă al titlurilor de ziar şi al publicaţiilor actuale din media, tinde să dea literelor o formă aproape iconică, o formă apropiată de rezonanţă auditivă, aşa cum este apropiată şi de calitatea sculpturală. Temele pe care le abordez în sculptura mea pleacă de la caracterul tipărit, privit ca textură, şi, în acelaşi timp, ca element principal, ca centru de interes al lucrărilor.”