Expoziția de fotografie „Timișoara Incognito - Revoluția română 1989ˮ de Constantin Duma, la ICR Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid găzduiește, în perioada 5-22 decembrie 2023, expoziția fotografică „Timișoara Incognito - Revoluția română 1989ˮ, de Constantin Duma. Inaugurarea expoziției va avea loc marți, 5 decembrie 2023, ora 19.30, în prezența profesorului José Luis Orella Martínez, istoric al perioadei contemporane, specializat în gândire politică în Spania și Europa Centrală, profesor la Universitatea CEU San Pablo din Madrid, care va contextualiza importanța Revoluției din 1989. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Proiectul face parte din strategia ICR Madrid de promovare, pe parcursul întregului an, a Timișoarei - Capitală Europeană a Culturii 2023, în colaborare cu instituții românești și din mediul hispanic, pentru a face cunoscută publicului spaniol oferta culturală românească și patrimoniul național, precum și pentru marcarea evenimentelor importante din istoria țării.

Constantin Duma face fotografii de peste 50 de ani. În prezent este un fotoreporter cunoscut în țară și peste hotare, parte a vieții culturale din Timișoara. Pasiunea sa, fotografia, l-a făcut părtaș la evenimente istorice, precum Revoluția din 1989 de la Timișoara. La Revoluție, a realizat prima fotografie pe 17 decembrie, când a făcut parte din convoiul care pornise spre Complexul Studențesc din Timișoara. A urcat la un prieten care avea aparat și a fotografiat ce vedea de sus, de la etaj.

„Au urmat zile pline, zile cu spaimă, zile cu moarte.Sub ochii mei a sfârșit, sub șenilele unui TAB – soldatul n-o zărise! – prima victimă colaterală a Revoluției, o femeie de vreo 50 de ani. A fost, pur și simplu, strivită. Fotografiam de unde puteam, când puteam, lăsam aparatul pe la prieteni, fugeam… Fugeam cu toții, ca iepurii, am primit și un pat de pușcă pe spinare… Știu că a meritat. Abia la un an de la Revoluție am expus acele poze, în vitrina Restaurantului Palace de atunci.” - Constantin Duma

Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii a fost fondată în anul 2011 de un grup de 63 de persoane și personalități din mediul cultural public și independent, academicieni, jurnaliști, reprezentanți ai mediului de afaceri, lideri de opinie sau cetățeni. Membrii săi consideră că un cetățean european implicat este caracterizat de incluziune, responsabilitate, competență tehnologică și încredere în sine.