Expoziția „Când ești român, ești francez | Când ești francez, ești român“, la ICR Paris

ICR Paris organizează în perioada 2-30 noiembrie 2023, la Galeria Macadam retrospectiva Christian Paraschiv. 

Expoziția Quand on est roumain on est français | Quand on est français on est roumain (Când ești român, ești francez | Când ești francez, ești român), care are vernisajul  în 2 noiembrie de la ora 19.00, este un dublu prilej aniversar: bine-cunoscutul artist român împlinește 70 de ani, dintre care, 45 de ani de activitate.

Expoziția, care va fi prezentată de  Alain Oudin, președintele Fonds de Dotation Enseigne des Oudin / Paris / Franța, conține 31 de lucrări și un corp de lucrări de mici dimensiuni, 5 la număr, realizate în majoritate în tehnica pictură în ulei, celelalte fiind realizate în diferite tehnici: ceramică, ulei și chirpici pe pânză, ulei pe lemn, covată și led, colaj. 

Tehnica sa, lucrând cu corpul și pe piele, nu a fost foarte bine văzută în Romania comunistă, artistul fiind considerat disident. Lucrările din seria „Masculin-Feminin” au fost interzise, neputând să mai expună timp de câțiva ani în România. Astfel se stabilește ca azilant politic la Paris, unde devine un artist activ, mai ales în afirmarea direcției post moderne. Devine unul din inițiatorii curentului BIOART. Christian Paraschiv a devenit cunoscut în anii 1980 ca vocea generației care a transformat radical arta experimentală românească în urma esteticii postmodernismului internațional. A părăsit România în 1986 și trăiește și lucrează la Paris,  unde este reprezentat de galeria de artă contemporană A l’Enseigne des Oudin încă din 1990.

Christian Paraschiv (n. 1953, București), absolvent al Institutului de Arte Plastice ” Nicolae Grigorescu” din București (1978), este un artist contemporan care trăiește și lucrează la Paris din 1986. Este membru UAP din anul 1981, precum și membru în Maison des Artistes, Paris, Franța, din 1986.

Christian Paraschiv este artist multimedia, pictor, sculptor, face și intervenții pe fotografie, artă video, creator de instalații, concepe și realizează proiecte multimedia (CD-ROM). Producător și editor de CD-ROM și de cărți de artist. Fondator și creator de unități de formare în cadrul instituțiilor de pregătire de la Paris în domeniul artei plastice, infografiei și multimedia. A avut o carieră internațională, în special în domeniile bio-artă și body-art. Își ia corpul ca un instrument de experimentare, care este declinat în toate tehnicile artistice ( pictură, sculptură, desen, fotografie, obiect, instalare, film, spectacole ).