Expoziția „Artiști români pe mapamond”, la ICR Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și prin generozitatea colecționarului de artă George Șerban, deschide vineri, 4 august 2023, ora 18:00, expoziția „Artiști români pe mapamond”, la sediul reprezentanței din capitala Ungariei.

Expoziția, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal, va fi deschisă publicului larg în perioada 4 – 28 august 2023.

Această expoziție, dedicată artei contemporane românești, are scopul de a contribui la promovarea valorilor culturale și de a oferi o retrospectivă asupra graficii românești.

Expoziția „Artiști români pe mapamond” cuprinde lucrări de pictură, desen, acuarelă și litografie – din colecția av. George Șerban – realizate de peste 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume. Aceasta propune „o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagoniști și intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice începând din anii 1970 și până în prezent”- Alexandru Chituță.

În expoziție și în catalogul acesteia vor fi expuse lucrări ale artiștilor: George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Șerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa , Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petre Rusu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius.

„Institutul Cultural Român, ajuns la o cifră jubiliară – 20 de ani de la înființare –, are onoarea de a prezenta această expoziție ce enumeră vizual operele unor artiști cunoscuți atât în mediile de specialitate, cât și neofiților” a afirmat dl. Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Colecționarul av. George Șerban a declarat: „În această expoziție vom vedea o serie de artiști care au absolvit studii de artă în România și au emigrat, fie înainte de anii '90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecționăm, le admirăm și uneori le expunem în astfel de expoziții. După anii '90, mulți dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziții în București sau în alte părți ale țării. Ne-am gândit întotdeauna la ei ca la niște români, iar acum (nu pentru prima dată!), i-am adus acasă pentru a fi omagiați și văzuți de iubitorii de artă de aici, la București, de acolo i-am expus la Chișinău și Viena și acum la Budapesta”.

Născut la Sibiu, Alexandru Constantin Chituță e directorul general al Muzeului Național Brukenthal, inițiatorul și curatorul galeriei de artă Carabulea Transylvania Gallery. Este autor a peste 30 de volume, curator a peste 150 de expoziții în țară și străinătate și coordonator al lucrărilor pentru ridicarea statuii Baronului Brukenthal din Piața Mare din Sibiu.

Pe plan artistic a adus în premieră, în România, din colecția av. George Șerban, lucrări de grafică, gravură și desen realizate de cei mai importanți artiști ai lumii: Picasso, Rembrand, Goya, Mattisse, Toulouse Lautrec, Tițian, Rubens, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Callot, dar și stampe japoneze.

În 2021 a realizat Muzeul Peregrinus din Alba-Iulia, muzeu ce conține secțiuni de etnografie, carte veche, artă sacră și istorie.