Expoziția „Anca Benera & Arnold Estefán: Rehearsals for Peaceˮ, prezentată în Germania cu sprijinul ICR Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin susține organizarea expoziției „Anca Benera & Arnold Estefán. Rehearsals for Peaceˮ din cadrul Neuer Berlin Kunstverein (n.b.k.), curatoriată de Diana Marincu și Krisztina Hunya. Vernisajul va avea loc vineri, 9 iunie 2023, ora 19.00, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 10 iunie - 6 august 2023.

Anca Benera și Arnold Estefán desfășoară o practică interdisciplinară, orientată atât spre cercetarea narațiunilor istorice, sociale sau geopolitice, cât și spre cea a structurilor de putere ce se află în spatele acestora. Proiectele lor actuale abordează probleme ecologice și se concentrează pe intersecțiile dintre preocupările legate de mediu și militarism. „Rehearsals for Peaceˮ/„Repetiții pentru paceˮ - prima lor expoziție personală în Germania - se concentrează pe dinamica paradoxală dintre pregătirea militară, operațiunile simulate și dorința păcii mult râvnite.

În centrul acestei noi producții expoziționale se află lucrarea video „Repetiții pentru pace” (2023), ce tematizează diversele tradiții populare folosite în scopul protecției împotriva spiritelor rele, precum obiceiul transilvănean al Urzelnlaufen. „Rehearsals for Peace” a fost coprodusă de n.b.k. Video-Forum și va fi prezentată în premieră ca parte a unei instalații site-specific, laolată cu lucrările „Perpetual Harvest” (2023): o serie de sculpturi țesute din paie ce amintesc de un ritual străvechi de recoltare însoțind ritmul sezonier al cultivării grâului.

Anca Benera (*1977 în Constanța / România) și Arnold Estefán (*1978 în Târgu Secuiesc / România) lucrează împreună din 2011 și trăiesc între Viena și București. Înainte de a lucra ca duo, au făcut parte din colectivul Centrului de Introspecție Vizuală din București, unde au curatoriat o serie de ateliere, proiecte de artă publică și publicații. Benera și Estefan lucrează inter-medial, prin instalații, video și performance folosind metode bazate pe cercetare pentru a dezvălui tiparele invizibile din spatele anumitor narațiuni istorice, sociale și geopolitice. Lucrările lor abordează, printre altele, noțiunea de pământ și construcția politică și culturală a teritoriului. Proiectele recente investighează fenomenul peisajelor create de om și modul în care marcarea peisajului (ca formă de modificare spațială) merge mână în mână cu violența sporită a statului și supraexploatarea resurselor.

Diana Marincu este curatoare și critic de artă, în prezent director artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara. A făcut parte din consiliul de administrație al Fabricii de Pensule din Cluj (2014-2017) și a gestionat programul expozițional al Fundației Plan B din 2012 până în 2017, precum și programul educational „Learning & Unlearningˮ. Activitatea sa curatorială este inspirată de artiștii care lucrează cu teme de cercetare precum strategiile narative de construcție a imaginii, contactul multistratificat om-natură, subiectivitățile postnaționale și relațiile de putere în diverse contexte, traduse și în cadrul instituțional al sistemului artistic actual.