Evacuarea fantomei

Institutul Cultural Român din Londra a organizat pe 15 iulie dezbaterea Evacuarea fantomei, în cadrul proiectului Piaţa Bucureştii Noi (New Bucharest Market) prezentat la Festivalul de Arhitectură din Londra (LFA) 2008. Festivalul este cea mai complexă manifestare de specialitate din Londra, fiind organizat de instituţii prestigioase precum Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici (RIBA), Design for London şi Primăria Londrei. Proiectul românesc face parte din secţiunea Embassies Project, iniţiată de British Council, alături de alte 27 de proiecte prezentate de ambasade şi institute culturale străine la Londra.
Dezbaterea
Evacuarea fantomei a prezentat trei perspective distincte asupra spaţiului totalitar şi a consecinţelor sale problematice în perioada postcomunistă: o Imaginaţia totalitară de Dr Malcolm Quinn (profesor de teorie critică la Wimbledon College of Art, Londra); o Arhitectură şi politică de Jonathan Lahey Dronsfield (profesor de teorie şi filosofia artei la Universitatea din Reading); o Evacuarea fantomei de Alex Axinte şi Cristi Borcan (arhitecţi studiobasar Bucureşti). Discuţiile au fost moderate de Daniel Serafimovski (profesor de Architectură şi Design Spaţial la Metropolitan University Londra).
Proiectul Piaţa Bucureştii Noi a mai cuprins filmul O încercare de a redescoperi Bucureştiul de Cristi Puiu,
o expoziţie de artă vizuală concepută de curatorul Mihnea Mircan şi dezbaterea Cum arată un oraş mai bun? la care au participat Peter Bishop (Director Design for London), Chris Horn (Comisia de Dezvoltare Urbană pentru Jocurile Olimpice din Londra), Mario Kuibuş ( Director Re-Act Now Studio Bucureşti şi Profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism) şi Dorin Stefan (Director DSBA Studio Bucureşti şi Profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism).

Proiectul Piaţa Bucureştii Noi este organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu echipa de arhitecţi Transcentral Urban Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei României. Proiectul se desfăşoară în perioada 20 iunie - 20 iulie, pe durata Festivalului.

În anexă: imagini de la eveniment. Foto: Laurentiu Garofeanu. Copyright: ICR.
Mai multe detalii la: www.icr-london.co.uk | www.lfa2008.org