Festival du Livre (Festivalul de carte) de la Paris revine la Grand Palais pentru cea de-a patra ediție, în perioada 11–13 aprilie 2025. Și în acest an, România va străluci pe marile scene ale festivalului și la standul său NC10, datorită colaborării dintre Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cărții, Ambasada României în Franța și Ambasada Republicii Moldova în Franța. La standul nostru veți putea descoperi:
– 53 de volume ale unor autori români traduse în limba franceză, publicate de 37 de edituri din Franța și Elveția;
– 23 de titluri în limba română, provenite de la 13 edituri românești.
Vă așteptăm să celebrăm împreună bogăția literaturii române!
Autori români pe marile scene ale Festivalului
Victor Ieronim Stoichiță, Cristian Fulaș
Sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 10:00
Grand Palais, Salon international
Întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiță cu ocazia lansării cărții sale La fabrique du rêve. Songe et représentation au seuil de la modernité (Hazan, 2024). În dialog cu Antonella Fenech, directoare adjunctă a Centrului André-Chastel. Această carte explorează visul – marele mecanism al imaginarului uman – prin prisma reprezentării sale picturale. A „picta visul” înseamnă a „intra” în visul visătorului, a face vizibil ceea ce este ascuns.
Victor I. Stoichiță este profesor emerit al Universității din Fribourg (Elveția) și autor al mai multor lucrări aflate la intersecția dintre istoria artei și antropologia imaginilor, traduse în aproximativ cincisprezece limbi.
Duminică, 13 aprilie 2025, ora 12:00
Grand Palais, Scène de la Reine
Întâlnire cu Cristian Fulaș și Karine Tuil. Cei doi semnează două comedii umane amare care disecă jocurile de putere, moravurile, politica, relațiile dintre sexe și contradicțiile proprii speciei noastre. În Specii, Cristian Fulaș ne poartă în inima Europei de Est, între corupție, sex și manipulare, prin dilemele lui Victor, mâna dreaptă a unui prim-ministru amenințat de justiție. Întâlnirea este moderată de Régis Pénalva.
Cristian Fulaș, autor a 8 romane, al unei biografii dedicate lui Celan, și traducător – în special al În căutarea timpului pierdut de Proust, traducere care i-a adus un premiu al Academiei Franceze – trăiește și lucrează în apropiere de București, departe de zgomotul și furia „elitelor”. Specii este al doilea roman al său publicat în Franța, după remarcabilul Ioșca, apărut la aceeași editură, La Peuplade, și tradus din română de Florica Courriol și Jean-Louis Courriol.
Evenimentele noastre „Hors les murs”
Festival du Livre
Vineri, 11 aprilie 2025, ora 18:00
Ambasada Republicii Moldova | 19 rue Henri-Rochefort, 75017 Paris
Poésie contemporaine. Images déferlantes (Poezie contemporană. Imagini impetuoase)
Întâlnire cu Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski, în dialog cu Linda Maria Baros.
Un eveniment excepțional! O oră de lecturi și discuții pentru a pătrunde în poezia Monicăi Stănilă și a lui Alexandru Vakulovski, două figuri remarcabile ale literaturii de limbă română.
Sâmbătă, 12 aprilie 2025, între orele 16:00 și 17:00
Ambasada României în Franța | 123 rue Saint Dominique, 75007 Paris
Un miroir littéraire de la Roumanie (O oglindă literară a României)
Întâlnire cu Cristian Fulaș, în dialog cu Cristina Hermeziu, jurnalistă literară.
Observator necruțător al societății politico-mediatice contemporane, Cristian Fulaș vânează „cea mai rea specie” printre personajele sale pitorești, scoțând la iveală jocurile de putere și deșertăciunea idealurilor.
În parteneriat cu Clubul Cosmose.
Sâmbătă, 12 aprilie 2025, între orele 17:30 și 18:30
Ambasada României în Franța | 123 rue Saint Dominique, 75007 Paris
Comment bâtir une humanité lumineuse (Cum să construim o umanitate luminoasă)
Întâlnire cu Alina Șerban, în dialog cu Dan Burcea, jurnalist și critic literar. Marea Rușine (La Grande Honte) dezvăluie tenacitatea cu care tânăra Magda, o orfană de origine romă crescută într-un centru de plasament, pune în scenă o piesă de teatru care nu este altceva decât propria poveste a autoarei ce se ascunde în spatele acestui personaj emblematic.
Sâmbătă, 12 aprilie 2025, între orele 19:30 și 21:30
Institutul Cultural Român | 1 rue de l’Exposition, 75007 Paris
La photogra-vie de la ville. Faire voir le temps (Fotogra-vii ale orașului. A face vizibil timpul)
Întâlnire cu Laure Hinckel pentru prezentarea cărții sale București – după treizeci de ani (Bucarest – trente ans après), în dialog cu Bogdan Ghiu, poet, publicist, scriitor și traducător. De la Cartier-Bresson și Robert Doisneau până la Diane Arbus și mulți alții, fotografia și viața orașului sunt profund legate, împletind de fiecare dată într-un mod unic poezia cu sociologia, visarea cu cercetarea. Cercetarea fotografică extrem de ingenioasă realizată de Laure Hinckel asupra Bucureștiului, la decenii distanță, consacră această întâlnire, făcând vizibil timpul comun.
Autorii în sesiuni de autografe
Festivalul Cărții
Întâlniți autori de excepție și obțineți autografe pe cărțile preferate! Veniți la standul României (NC10) pentru a-i întâlni pe Victor Ieronim Stoichiță, Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă, Matei Vișniec, Laure Hinckel, Cristian Fulaș, Adrian Voicu, Christiane Chaule-Balducci, David Chapon, Linda Maria Baros, Muriel Augry, Marta Caraion, Doina Lemny, Alina Șerban, Traian Sandu, Sylvain Audet-Gainar, Anne-Sophie Lacombe și Anca Visdei!
Momente unice pe care nu trebuie să le ratați!
Consultați oricând programul nostru de sesiuni de autografe în broșura noastră online: https://www.calameo.com/read/006323813669d558bba8b