Episodul VIII.: Ursula Ott si descoperirea României de către un orientalist - Ciclul "Cuvântul românesc în spaţiul german"

Episodul VIII Ursula Ott si descoperirea Romaniei de catre un orientalist - Ciclul "Cuvantul romanesc in spatiul german"

Data: 9 noiembrie 2021

Ora: 19.00

Loc: online (platforma Zoom)

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/84272484714?pwd=U0pOZmdXU3JCNkRBUXpzdm9oT3RFUT09

Meeting ID: 842 7248 4714

Passcode: 517760

Ursula Ott - s-a născut în Bensheim, Landul Hessa, unde a urmat școala primară și liceul până la absolvire. A urmat Studii Orientale la Freiburg im Breisgau, cu disciplinele Studii persane/turce, arabe și evreiești, finalizate cu un doctorat în anul 1974 (subiectul: Transoxania și Turkestan la începutul secolului al XVI-lea). În timpul studiilor, a vizitat Libanul și Siria. A petrecut jumătate de an la Cairo, unde - angajată de Ministerul German de Externe - a lucrat ca asistentă la înființarea unui „Departament German” la Universitatea Ain-Schams. După terminarea studiilor, a devenit asistent de cercetare la Seminarul Oriental de la Universitatea din Freiburg, unde s-a ocupat și de organizarea bibliotecii seminarului. Concomitent a dat curs interesului ei special de cercetare a misticismul persan, precum și a literaturii arabe și persane.

Primele contacte cu România și cu cercurile românești din Freiburg au survenit printr-un bursier român, a cărei îndrumare i-a fost încredințată. Interesul odată trezit, a dus la participarea la numeroase seminarii de Studii Române la Freiburg. În anii următori au urmat numeroase călătorii în România. După pensionare, lucrează pe bază de voluntariat la Institutul Român din Freiburg (Institutul Român - Biblioteca Română Freiburg e.V.).

Ciclul de prezentări “Cuvântul românesc în spaţiul german” îşi propune să ofere o platformă acelor personalităţi discrete, cadre didactice , autori, oameni de litere, care, fără a fi români sau originari din România, şi-au dedicat şi continuă să îşi dedice activitatea cunoaşterii şi promovării limbii, culturii şi civilizaţiei române în spaţiul german. Academicieni, titulari sau foşti titulari ai catedrelor de Românistică ale diferitelor universităţi germane, cadre universitare, cercetători, colaboratori ai unor edituri sau, pur şi simplu, foşti studenţi în România, unii dintre ei aflaţi la vârste venerabile, aceşti purtători de cultură au vorbit întreaga lor viaţă despre marile figuri ale culturii române şi aproape niciodată despre ei înşişi. Experienţa lor personală de viaţă, în materie de aducere a limbii şi spiritualităţii româneşti aproape de publicul german doritor să le descopere, va face obiectul prezentului ciclu de autoportrete culturale, în care invitaţii vor dispune de o platformă, la ICR Berlin, de pe care vor putea, periodic, să împărtăşească publicului larg apropierea şi ataşamentul lor faţă de cultura română.