Ediție aniversară a Festivalului „Strada românească” la Rosh Pinna și Zikhron Yaakov

„Miracolele se întâmplă câteodată, dar necesită extrem de multă muncă” – l-a citat E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, pe Chaim Weizmann, fost președinte al Israelului, în deschiderea Festivalului „Strada românească”. Ediția 2022 a evenimentului de amploare a fost organizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în parteneriat cu Primăriile Rosh Pinna și Zikhron Yaakov, alături de AMIR (Organizația Evreilor Originari din România), în zilele de 11 și 13 octombrie, în timpul sărbătorii iudaice de Sukkot, în cele două localități israeliene.

Manifestările au fost dedicate celebrării a 140 de ani de la înființarea primelor două orașe israeliene ale căror baze au fost puse de evreii veniți din România – Rosh Pinna și Zikhron Yaakov. Evenimentele au fost organizate în aer liber, în spații neconvenționale situate în locații din centrele vechi ale orașelor: zonele pietonale și spațiile adiacente acesteia – curți interioare, grădini și terase ale unor clădiri istorice.

La ceremonia de deschidere a ediției inaugurale a Festivalului „Strada românească” de la Rosh Pinna, Moti Hatiel, primarul orașului, s-a declarat surprins de numărul impresionant de participanți și și-a manifestat speranța ca acesta să devină tradiție.

Ziv Deshe, primarul orașuluiZikhron Yaakov, a accentuat importanța schimburilor culturale dintre România și Israel, exprimându-și satisfacția pentru continuarea tradiției Festivalului „Strada românească”, în mod special în contextul împlinirii a 140 de ani de la înființareaorașului Zikhron Yaakov, fondat în secolul XIX, de evrei originari din România. Totodată, acesta a subliniat importanța acestei colaborări în vederea păstrării patrimoniului cultural și istoric al localității.

Martin Salamon, directorul Institutul Cultural de la Tel Aviv, a subliniat în cuvântul de deschidere rolul fondatorilor evenimentului – ICR Tel Aviv, organizația AMIR și primăriile israeliene – Festivalul „Strada românească” devenind, de la prima ediție din 2018 până în prezent – principalul punct de reper în calendarul proiectelor de diplomație culturală românească din Israel. „Am reușit să creem o tradiție: un mare eveniment anual, care a devenit un punct de referință pentru toți israelienii originari din România, și nu numai” – a subliniat directorul ICR Tel Aviv. Totodată, acesta a adresat mulțumiri partenerilor de proiect și a accentuat importanța conservării esenței românești care stă la baza acestor orașe istorice.

Directorul general al organizației AMIR, Eyal Fabian, a menționat contribuția semnificativă a evreimii române la fondarea statului Israel, evocând figuri marcante ale originarilor din România care și-au lăsat amprenta în multiple domenii. Zeev Schwartz, președintele organizației HOR a israelienilor originari din România a făcut o scurtă trecere în revistă a colaborărilor dintre diversele organizații ale evreilor români din Israel.

Străziile din Rosh Pinna și Zikhron Yaakov au fost pline de „ingrediente” culturale românești precum muzică, dans, folclor, spectacole de teatru, film, ateliere de creație, dovedindu-se neîncăpătoare pentru miile de persoane sosite din toate colțurile Israelului pentru sărbătoarea culturii române.

Astfel, evenimentele, care au atras un număr impresionant de vizitatori pe parcursul celor două zile (11 octombrie 2022 la Rosh Pinna, 13 octombrie la Zikhron Yaakov), au cuprins următoarele manifestări: concerte și dansuri populare românești susținute de Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” din Târgu Mureș; concerte de muzică klezmer și balcanică în interpretarea formației TLEVKI Band; ateliere de creație DADA, susținute de Muzeul Janco Dada din Ein Hod; „Poveștile bunicului”, spectacole pentru copii susținute de Teatrul „Nicu Nitai” din Tel Aviv; ateliere de creație realizate de Shira Kidron; expoziția Arhiva patrimoniului evreimii române – o casă a tuturor comunităților; tur ghidat de Avi Daskal – „Sioniști români curajoși în Rosh Pinna” – 140 de ani de la nava Tetis; proiecții de filme românești; fotografie de epocă în costume aflate în colecția Muzeului Primei Aliyah.

Alături de partenerii de proiect, ICR Tel Aviv a fost prezent și printr-un stand de informare, unde au fost oferite materiale de interes general, au fost prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, au fost distribuite materiale de promovare, precum și materiale turistice.