Dublinezi pentru o zi

În 2014, România participă la selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Dublin, cel mai vechi partener din Irlanda al ICR Londra, cu filmul lui Valentin Hotea, "Roxanne".  O altă prezență românească la Dublin va fi cea a criticului Mihai Chirilov, cel mai de succes director artistic de festival din România.

Acţiunea din "Roxanne", una dintre cele mai interesante încercări din cinematografia noastră recentă de a aborda tematica dictaturii comuniste şi a moştenirii acesteia, se petrece în Bucureşti, la două zeci de ani după Revoluţie. În centrul filmului se află povestea lui Tavi Ionescu (Şerban Pavlu), un bărbat de 30 de ani puţin cam necopt, care află din dosarul său de Securitate cum că ar fi tatăl un băiat despre care nu avusese habar. Pornind o investigaţie pe cont propriu, Tavi se vede tras înapoi înspre un trecut complicat de unde încep să iasă la iveală adevăruri urâte, ascunse ani de zile, care îi dau peste cap viaţa. Pentru prima oară, e nevoie ca el să ia nişte hotărâri cu adevărat mature.

Valentin Hotea a absolvit regia de film la UNATC în 1995 şi a regizat mai multe scurt-metraje, printre care "Unde mergi tu, mielule?" (1990), "Şi ce dacă?" (1992), "Meditaţia" (1994), şi două documentare - "D'ale Bucureştilor" (1995), "Lucy Castle-Hotea" (1996). Între 2006 şi 2008, a regizat mini-seria "Serviciul Omoruri" pentru TVR şi a fost regizor artistic pentru primele episoade din "Fetele marinarului", de la Antena 1.

Mihai Chirilov a absolvit Facultatea de Electronică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti în 1994, an în care a început să publice recenzii despre filme în revista "Dilema". A fost angajat apoi la proaspăt-înfiinţata publicaţie lunară "ProCinema", unde a devenit în scurt timp redactor-şef adjunct. În 2002, împreună cu regizorul Tudor Giurgiu, a pus bazele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai bun festival de profil din România şi unul dintre cele mai importante din estul Europei. A înfiinţat revista lunară de cultură alternativă "Re:publik", singura publicaţie despre film, muzică & cultură urbană din România în perioada 2005-2008. S-a ocupat de pagina de film a revistei "Cosmopolitan" şi a colaborat (sau colaborează) la revista HBO, "Dilema veche", "Observator cultural" etc. Din 2006 a participat - împreună cu ICR New York, Festivalul de Film Tribeca şi Festivalul Transilvania - la organizarea festivalului anual de film românesc de la New York. Din 2013, continuă organizarea aceluiaşi festival din partea Romanian Film Initiative, printre fondatorii căreia se numără. Este invitat în juriile unor festivaluri de film de prestigiu, precum cele de la Berlin, Chicago, Gotteborg, Hong Kong, Karlovy Vary, Moscova, San Francisco etc. A susţinut prelegeri despre filmul românesc la Barcelona, Londra, New York etc. şi a curatoriat aproape toate ediţiile "Zilelor filmului britanic" de la Bucureşti.

Când: 23 February, 5 pm

Unde: Cineworld 8, Dublin

Mai multe detalii despre proiecţie aici, iar despre întâlnirea cu criticul Mihai Chirilov, aici.