Două filme româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh

Institutul Cultural Român din Londra este partener al Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh (EIFF), sprijinind participarea a două filme româneşti premiate internaţional. Festivalul este al doilea ca mărime şi importanţă din Marea Britanie şi unul dintre cele mai importante de categorie A. A fost înfiinţat în anul 1947 şi reprezintă cel mai vechi festival de film anual din lume. La ediţia din acest an sunt prezentate peste 350 de filme şi sunt programate peste 100 de evenimente conexe.
Participarea românească la Festival face parte din strategia ICR Londra de accentuare a prezenţei culturale la Edinburgh, o adevărată capitală culturală mondială. Până la sfârşitul anului este programată şi o expoziţie cu artişti români la Royal Scottish Academy şi o lectură cu public a lui Filip Florian în cadrul Festivalului Internaţional de Carte de la Edinburgh.

La ediţia de anul acesta, care se desfăşoară în perioada 16-27 iunie, vor fi prezentate în premieră pentru publicul britanic filmele Poliţist, Adjectiv, în regia lui Corneliu Porumboiu şi Eu când vreau să fluier, fluier, de Florin Şerban. Proiecţiile româneşti (pentru presă şi public) au loc între 20 şi 26 iunie 2010, în cinematografele Cineworld şi Cameo din Edinburgh.
Regizorul Florin Şerban şi cei doi actori principali ai filmului Eu când vreau să fluier, fluier, Ada Condeescu şi George Piştereanu vor fi prezenţi la Edinburgh pentru a răspunde întrebărilor publicului. Filmul a câştigat premiul cel mare al juriului Ursul de argint şi premiul special Alfred Bauer la Festivalul de film de la Berlin din 2010. Din distribuţie fac parte: George Piştereanu, Ada Condeescu, Mihai Constantin, Clara Vodă.
Prima proiecţie a filmului Poliţist, Adjectiv în Marea Britanie va avea loc pe 22 iunie în prezenţa Ambasadorului României, Dr Ion Jinga, care va rosti un cuvânt de deschidere, şi a Directorului ICR Londra, Dorian Branea, care va face prezentarea filmului.
Filmul a câştigat premiul juriului Un Certain Regard în cadrul Festivalului de film de la Cannes din 2009 şi Trofeul Transilvania la TIFF. Din distribuţie fac parte: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica, Irina Săulescu, Marian Ghenea, Cosmin Seleşi.

Participarea cineaştilor români la Edinburgh este sprijinită de ICR Londra.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk sau www.edfilmfest.org.uk