Dâmboviţa, încotro? Oraşul şi râul său

Miercuri, 12 martie 2008, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti) va avea loc dezbaterea Despre Dâmboviţa – sau despre potenţialul unui râu într-un oraş. Întâlnirea face parte din seria dedicată de ICR fenomenelor arhitecturale şi urbanistice româneşti.
Printre invitaţi se numără prof. dr. arh. Florin Machedon
(cu o expunere pe marginea planurilor de urbanism ale Bucureştiului şi a felului în care este luată în considerare Dâmboviţa), prof. dr. arh. Nicolae Lascu (cu o sinteză a cadrului istoric al oraşului), asist. drd. arh. Toader Popescu (care va vorbi despre istoricul râului), asist. drd. arh. Irina Băncescu (despre reabilitarea frontului la apă). Asist. drd. arh. Irina Băncescu şi asist. drd. arh. Radu Tudor Ponta vor prezenta acţiunea şi broşura stART dâmboviţa, iar arh. Dan Dinoiu va expune ideile proiectului TUB cu privire la râu. Discuţiile vor fi moderate de arhitectele Irina Iamandescu şi Irina Băncescu.

Dâmboviţa se prezintă bucureşteanului de astăzi ca un searbăd canal betonat, cu trotuare meschine, ascunse de maşinile parcate pe maluri şi pe care mai nimeni nu se plimbă. Pare că râul nu mai bucură pe nimeni, că nu mai înseamnă altceva decât o barieră incomodă... Oare astfel se închide "trista istorie a Dâmboviţei" despre care vorbeşte istoricul Lucian Boia?

Experienţa internaţională a ultimelor decenii ne arată cât de preţuită este azi prezenţa unui râu în oraş, cât de intens este valorificată şi cât de consecvent se recuperează potenţialul fronturilor la apă pentru a conferi semnificaţie şi identitate spaţiului public. În condiţiile în care oraşului îi lipsesc acut astfel de spaţii, neglijarea râului nostru nu este marca unui comportament anacronic? Realizăm oare cât de mult îi datorăm şi cât a însemnat Dâmboviţa pentru dezvoltarea oraşului care azi o copleşeşte şi pare că o respinge? Ce resurse mai are şi cum ar putea fi ele folosite pentru a oferi bucurie şi frumuseţe bucureştenilor?

Astfel de întrebări şi, mai ales, speranţa că apelul la discernământ nu va răsuna în gol însoţesc cea de-a treia dezbatere pe teme urbanistice găzduita de Institutul Cultural Român în 2008.