Cursuri de limbă română (octombrie - decembrie 2024)

Se deschid înscrierile pentru cursurile de limbă română, nivel A1.1, A1.2, A2.2, C1.1. și atelier intensiv de traducere, la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ din Berlin. Cursurile vor fi online, cu o singură întâlnire în format fizic la final, la sediul ICR Berlin. Persoanele interesate se pot înscrie până pe data de 30 septembrie 2024 folosind următoarea platformă: https://forms.gle/a9b1crNMYr9DV6Zo8.

Profesorii responsabili sunt Dr. Cătălina Ene Onea (pentru A1.1, A1.2 și A2.2) și Daniela Duca De Tey (C1.1. și atelier intensiv de traducere).

Sesiunea de cursuri va avea loc în perioada 8 octombrie – 12 decembrie 2024.

Taxa de participare este de 80 EUR (preț integral) sau 60 EUR (preț redus pentru elevi și studenți).

Cursurile sunt programate pentru a avea loc în grupuri de minim 10 persoane. Orarul pentru semestrul de toamnă/ iarnă este următorul:

A1.1, grupa 1 (10 ședințe, 2 ore/ săptămână): joia, de la 15:00 la 17:00, profesoară: Dr. Cătălina Ene Onea;

A1.2, grupa 2 (10 ședințe, 2 ore/ săptămână): joia, de la 17:00 la 19:00, profesoară: Dr. Cătălina Ene Onea;

A2.2, grupa 3 (10 ședințe, 2 ore/ săptămână): joia, de la 19:00 la 21:00, profesoară Dr. Cătălina Ene Onea;

C1.1, grupa 4 (10 ședințe, 2 ore/ săptămână): marțea, de la 18:00 la 20:00, profesoară Daniela Duca De Tey;

Atelier intensiv de traducere, grupa 5 (4 şedinţe, 4 ore/ săptămână): lunea, de la 17:00 la 21:00, profesoară Daniela Duca De Tey.

Formularul de înscriere include și un test de încadrare pentru cei care au un nivel diferit de A1.1 și nu au participat la un curs anterior de limba română organizat de ICR Berlin. Rezultatele testului vor fi comunicate împreună cu pașii următori pentru finalizarea înscrierii.

Pentru a fi considerată înscrierea completă, trebuie să completați formularul de înscriere, iar după confirmarea formării grupei să achitați taxa de curs, până cel târziu în prima zi de curs. Taxa trebuie transferată în contul bancar euro al Institutului Cultural Român, deschis în România, cu următoarele detalii:

Institutul Cultural Român

Banca Comercială Română SA

IBAN: RO63RNCB0072049713640004

BIC/SWIFT: RNCBROBU

_______

Pentru întrebări și informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresele de e-mail: anmeldung@rki-berlin.de și raluca.doroftei@rki-berlin.de.

______

Dr. phil. Cătălina Ene Onea a obținut doctoratul magna cum laude la Universitatea Humboldt din Berlin în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, în domeniul limbi străine/literatură interculturală. A absolvit cu succes masterul internațional „Comunicare Interculturalăˮ și programul de studii de diplomă „Limbi și Literaturi Străineˮ, specializarea Germanistică-Românistică/ Germană și Română ca limbi străine, la București și Berlin. Are o experiență de aproape 20 de ani ca profesor de limbi străine și interculturalitate, în diferite formate și la diferite instituții, printre care la Institutul Cultural Român, la Institutul Lingvistic Internațional Education First, la Universitatea SRH sau la VHS Berlin. La Universitatea BTU Cottbus-Senftenberg, în cadrul programului bilingv germană română Asistență Socială, a coordonat în perioada 2018-2023 cursurile de limbă și cultură română, seminarul de interculturalitate, precum și diverse programe culturale (incluzând un tandem lingvistic, inițiat în cooperare cu Institutul Goethe din București și o serie de evenimente interdisciplinare în parteneriat cu Filarmonica „Paul Constantinescuˮ din Ploiești sau cu Festivalul de Film de la Cottbus). Lucrează în paralel ca jurnalist cultural și publică în mod frecvent articole cu tematică interculturală și corespondență din străinătate în rubrica permanentă „Coolturaˮ. Ca autor a publicat de-a lungul timpului diferite cărți (poezie, proză, eseu) în diferite limbi și a obținut diverse premii și recunoașteri.

Daniela Duca De Tey este absolventă a Facultății de Litere din București, cu specializarea în filologie română și germană. Între iulie 2013 și mai 2020, a lucrat ca referent relații la Institutul Cultural Român din Berlin, unde s-a ocupat de programele de arte vizuale, literatură, traduceri și proiecte interdisciplinare. Are o experiență de peste 4 ani în predarea limbilor germană și română și o experiență de peste 8 ani în domeniul traducerilor. A coordonat, alături de Anke Pfeifer, antologia de proză românească contemporană „Das Leben wie ein Tortenboden. Neue rumänische Prosa/ Viața ca un blat de tort. Proză nouă româneascăˮ, publicată de editura Transit în februarie 2018. În prezent lucrează ca mediator cultural și curator liber-profesionist în Germania și Austria. Din 2022 a devenit colaborator permanent al Festivalul Ars Electronica și al muzeului Ars Electronica Center Linz, unde curatoriază și organizează proiecte care îmbină arta şi tehnologia.