Criticul român Octavian Saiu la câteva evenimente de prestigiu din Asia

ICR Beijing a organizat câteva conferințe susținute de criticul de teatru Octavian Saiu, în perioada 25 – 26 octombrie 2018, la Academia de Film din Beijing (Departamentul de Teatru) și la Academia de Dramă din Beijing. De asemenea, l-a susținut pe criticului român să participe la câteva evenimente de prestigiu din Asia, la Hong Kong, la Wuzhen și Shanghai, în perioada 11 - 24 octombrie 2018.

În data de 25 octombrie, la Academia de Film din Beijing, a avut loc Conferința cu temaTeatrul și multimedia pe scena românească și europeană” susținută de criticul român în fața studenților și profesorilor din cadrul acestei academii.

La finalul conferinței a avut loc o sesiune de întrebări-răspunsuri, în care studenții și profesorii au avut numeroase curiozități privind teatrul românesc.

Criticul român cu un talent deosebit de a susține conferințe și prezentări a fost admirat pentru cunoștințele sale și pentru toată activitatea sa, evenimentul înregistrând un succes de apreciat. Octavian Saiu a fost invitat să revină, reprezentanții Academiei rugându-l să susțină un seminar despre teatrul românesc.

În data de 26 octombrie, criticul român a susținut un Seminar la Academia de Dramă din Beijing. Seminarul a avut ca temă „Festivalul internațional de teatru de la Sibiu”. S-a ales această temă datorită participării Teatrului Național de la Sibiu în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Shanghai, ediția a 20-a.

De asemenea, evenimentul a avut succes, iar studenții prezenți l-au reținut pe criticul român după seminar punându-i numeroase întrebări și fiind curioși de răspunsurile date de acesta.

În perioada 12 – 17 octombrie 2018, Octavian Saiu a susținut conferințe în cadrul evenimentului organizat Centrul Cultural Chinez Tin Ka Ping și The Open University of Hong Kong și a avut întâlniri cu personalități din domeniul teatrului, cu Tissa Ho, director al Hong Kong Arts Festival, în vederea stabilirii detaliilor colocviului „Rolul criticii în festivalului de teatru” care va avea loc în ediția următoare a festivalului (februarie – martie 2019), Benny Lin, profesor al catedrei de Management Cultural din cadrul The Chinese University of Hong Kong, cu care a discutat despre Festivalul de Teatru Independent „Undercloud” din București și cu profesorii din cadrul Hong Kong Arts Academy și au stabilit viitoare colaborări dintre această instituție cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC). Criticul român a fost invitat de către profesorul Charles Kwong, decanul Facultății de Arte și Științe Sociale din cadrul The Open University of Hong Kong, să susțină conferințele „România punct cheie în Drumul Cultural al Mătăsii” și„Influențe ale teatrului chinez în spectacolele românești regizate de Purcărete, Șerban și Tocilescu”, în data de 12 și respectiv 17 octombrie 2018 la Centrul Cultural Chinez Tin Ka Ping.

În data de 13 octombrie 2018, a avut loc deschiderea primului masterat de teatru la Hong Kong, la care Octavian Saiu a fost invitat de onoare.

Evenimentul a cuprins o serie de seminarii despre schimburile culturale între China și teatrul european. Octavian Saiu a mai fost invitat de către The Open University of Hong Kong și la alte evenimente anii trecuți.

În data de 14 octombrie, Octavian Saiu a susținut workshop-ul dedicat criticii la Asociația Internațională a Criticilor de Teatru la Hong Kong

În perioada 18 – 24 octombrie 2018, criticul român a participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Wuzhen. Este al treilea an consecutiv, în care organizatorii acestui festival îl invită pe criticul român Octavian Saiu, ICR Beijing, susținându-i participarea sa, atingând astfel câteva obiective propuse, precum promovarea valorilor culturale și științifice românești pe scena cultural-științifică din China, încurajarea cooperării dintre critici și experți români și chinezi din diverse domenii, promovarea artiștilor și personalităților de referinţă ai culturii române.

În zilele 19, 20 și 22 octombrie, Octavian Saiu a fost moderatorul evenimentelor în cadrul Summit-ului Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și a susținut prezentarea privind Teatrul Experimental la începutul sec.XXI. În cadrul acestor evenimente au participat cursanți din întreaga lume și este dedicat tutturor criticilor.

În data de 23 octombrie, a avut loc conferința susținută de către Octavian Saiu în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Wuzhen despre regizorul român Silviu Purcărete.

În data de 21 octombrie la invitația domnului Tobias Biancone, secretarul general al Institutului Internațional de Teatru, care împreună cu UNESCO Shanghai a organizat evenimentul „Network for Higher Education in the Performing Arts”, criticul român a susținut o conferință cu tema „Performing Arts Education in a Globalized Context”. Evenimentul de la Shanghai a avut loc în perioada 20 – 22 octombrie 2018 și a conținut numeroase conferințe și prezentări cu privire la activitățile Network. Au participat reprezentanți ai 45 de universități din întreaga lume.

Criticul român Octavian Saiu este extrem de apreciat în toată lumea pentru profesionalismul său, iar în ultimii ani, a primit numeroase invitații din toate colțurile ale lumii, făcându-se, de asemenea, cunoscut, admirat și prețuit și în Asia, astfel că organizatorii evenimentelor de gen îl caută și îl invită să fie prezent la acestea.

Evenimentele la care participă reprezintă o platformă a prezenței artiștilor din întreaga lume, având prilejul să facă schimb de idei, de principii despre teatru și creativitate.

În urma participării de anul trecut și de acum doi ani la Festivalul Internațional de Teatru de la Wuzhen, invitația la cel de-al treilea an vine ca o recunoaștere a activității criticului român din cadrul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.

Octavian Saiu, cu o carieră și o prezență deosebită la marile evenimente teatrale din lume, reușește din plic să facă cunoscut numele țării noastre la toate evenimentele la care participă, prezența sa fiind importantă.