Consiliul de Conducere al ICR s-a întrunit în prima ședință ordinară din acest an

Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român (ICR) s-a întrunit, pe 9 februarie 2018, în prima ședință ordinară din acest an. Ordinea de zi a cuprins prezentarea de către conducerea ICR a proiectelor realizate în 2017 și o proiecție a evenimetelor pe care ICR le va susține și organiza în 2018.

Anul trecut ICR a organizat evenimente culturale cu puternic impact intern și internațional, promovând artiști români contemporani, dar și creații din patrimoniul național. Au fost organizate mari evenimente, printre care prezentarea operei „Oedipe” în variantă de concert la Londra, în septembrie, la Royal Festival Hall, promovarea creațiilor Getei Brătescu, în contextul expoziției „Apariții” de la Bienala Internațională de Artă de la Veneția și a omagierii marii artiste la vârsta de 92 de ani. S-a realizat o deschidere spre orizonturi culturale largi, spre piețe noi culturale din zona industriilor creative. La ședința Consiliului de Conducere a fost aprobată afilierea ICR la două mari organizații: Creative Industries Federation (CIF) și Ateliers d’Art de France, o structură care reunește ansamblul profesioniștilor din domeniul industriilor creative, în toată diversitatea lor. Contractele de afiliere cu cele două mari organizații vor fi semnate la începutul lunii martie 2018.

În 2017 au fost puse bazele unui program de mobilitate, inițiat de Institutul Cultural Român. Acest program a debutat, în ianuarie 2018, o dată cu vizita Joanei Vasconcelos, cea mai importantă creatoare în domeniul vizualului în spațiul portughez contemporan. 

Anul trecut a avut loc o corecție a cuantumului salariilor personalului ICR, în contextul în care salariile tuturor celelalte instituții bugetare fuseseră majorate în perioada 2009- 2017 prin diverse acte normative. O importantă majorare salarială cu 30% a fost realizată potrivit Ordonanței de urgență nr. 62/2017, privind completarea art. II din Legea nr. 152/2017.

De asemenea, o reușită foarte importantă a fost încadrarea personalului ICR în Familia Ocupaţională Diplomaţie. Au fost completate echipele ICR din străinătate, prin numirea directorilor şi directorilor-adjuncţi, fapt care va duce la dinamizarea activitatea Institutului Cultural Român în reprezentanţele din străinătate.

În cadrul ședinței Consiliul de Conducere al ICR, au fost aprobate execuția bugetară pentru anul 2017, bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2018, noua structură organizatorică și Regulamentul de Organizare și Funcționare al ICR, precum și planul de proiecte pe anul 2018.

Anul acesta ICR este angrenat în patru proiecte mari de țară, respectiv: celebrarea Centenarului Marii Uniri (1918-2018); Sezonul Cultural România-Franța (29 noiembrie 2018-14 iulie 2019); participarea României la Festivalul Internațional de Artă Europalia (septembrie/octombrie 2019 - ianuarie 2020) și deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România (în primul semestru din anul 2019). Astfel, s-a impus ca prioritate, în acest context, reechilibrarea resurselor umane și creearea unui Serviciu pentru implementarea Marilor Programe. În prezent, actul normativ care statuează organizarea și funcționarea Institutului este Legea nr. 356/ 2003 privind înființarea, organizarea și funcționarea ICR, cu modificările și completările ulterioare.

Bugetul ICR pentru 2018, aprobat în decembrie de comisiile parlamentare reunite de buget- finanţe, este de 42.187.000 lei, în creştere cu 33% faţă de 2017. Motivele creşterii acestui buget în 2018 sunt programele pe care Institutul Cultural Român le propune coincid cu agenda prioritară a României.

Toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate cu unanimate de voturi de Consiliul de Conducere al ICR la ședința ordinară din 9 februarie 2017. Consiliul de conducere este organul deliberativ al ICR și este format din 23 de membri. La ședință au fost prezenți 20 de membri din Consiliul de Conducere al ICR.

România va participa anul acesta, în calitate de ţară invitată, la cea de-a 77-a ediţie a Târgului de Carte de la Retiro. La Târgul de Carte de la Leipzig, care are loc în 2018, ţara noastră va avea din nou, după 20 de ani, statutul de ţară invitată de onoare. Pentru participarea la acest eveniment conducerea ICR a reuşit o suplimentare consistentă a bugetului alocat traducerilor. În 2018 vor avea loc acţiuni comune în vederea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, care includ manifestări precum: Ziua Culturii Naţionale, Salonul Internaţional de Carte „BookFest” de la Chişinău, reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, Organizarea – în cadrul „Lunii Enescu la ICR” – a unui concert la Chişinău, eveniment ce va avea loc cu prilejul Concursului Internaţional „George Enescu” din Capitala Moldovei.