Conferința „România 100. Lecțiile trecutului recent" la ICR Stockholm

Conferinta Romania 100 Lectiile trecutului recent" la ICR Stockholm

Joi, 1 noiembrie, ora 18.00

Sala de conferinţe a ICR Stockholm, Skeppsbron 20

Intrare liberă!

Programul va avea loc în limba română

Vă rugăm să confirmați prezența la adresa de e-mail: miryam.diko@rkis.se


În seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii, ICR Stockholm și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în colaborare cu Ambasada României la Stockholm şi Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, organizează conferința teologului Radu Preda, preşedinte executiv al IICCMER, cu titlul „România 100. Lecțiile trecutului recent”.

Prelegerea conferențiarului universitar Radu Preda dezbate etape importante din cadrul procesului unirii românilor într-un stat național în anul 1918, această realizare fiind mai mult decât doar rezultatul contextului sau al oportunităților dintr-un anumit moment. Cu obiectivitatea distanței în timp, prelegerea propune analiza a ceea ce a însemnat primul secol românesc de unitate, cine și cum a contribuit la plămădirea lui, ce rol l-au avut credința și cultura, care au fost forțele și influențele, visele și dramele, proiectele și zădărniciile.

Evenimentul va avea loc la 1 noiembrie a.c., începând cu ora 18.00, la sediul ICR Stockholm, și se înscrie în demersurile ICR Stockholm și ale Ambasadei României la Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri. Conferinţa va fi susţinută în limba română.

Dr. Radu Preda (n. 1972) este teolog și conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca. A făcut studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, urmând apoi studii doctorale la Heidelberg, Paris și Roma. Titlul științific de doctor în teologie l-a obținut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. În prezent, Radu Preda este conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase (INTER). Este membru al Forumului European al Facultăților de Teologie Ortodoxă (Bruxelles), precum si autor a numeroase lucrări pe teme de religie şi sociologie. În luna martie 2014 a fost numit în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.