Concert dedicat Zilei Naționale a României, sustinut in Sala Capitolare din complexul Scuola Grande di San Giovanni Evangelista, Veneția

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, a organizat în data de 25 decembrie 2021, un concert de muzică de camera dedicat Zilei Naționale a României, în interpretarea Quartetului Romanian Youth Orchestra. Evenimentul a avut loc în Sala Capitolare din complexul Scuoala Grande di San Giovanni Evangelista din Veneția.

Concertul a fost precedat de alocuțiuni adresate de reprezentanții organizatorilor și ai autorităților locale: Consulul general al României la Trieste, domnul Cosmin Lotreanu, a evocat importanța zilei de 1 Decembrie 1918 pentru poporul român și a subliniat contribuția importantă adusă de membrii comunității românești la dezvoltarea relațiilor româno-italiene; Directorul IRCCU Veneția, prof. Grigore Arbore Popescu, a evidențiat semnificațiile artistice și social-culturale ale monumentalei săli în care s-a desfășurat concertul; Prof. Fabio Bosello, Guardian Grande della Scuola Grande di San Giovanni Evangelista di Venezia s-a referit la tradiționalele legături culturale intre Țările Române, România și Republica Venețiană; Președintele Consiliului Regiunii Veneto, domnul Riccardo Ciambetti, s-a referit la intensificarea legăturilor veneto-romane și la rolul benefic pentru economia Regiunii Veneto a contribuției cetățenilor romani rezidenți.

Programul concertului: Crisantemide Giacomo Puccini; Iarna din Anotimpuri de Antonio Vivaldi; Dans Țărănesc de Constantin Dimitrescu; Serenada Română de Constantin Dimitrescu; Divertimento in Re major, KV 136 de W.A. Mozart; Dansuri Românești de Bela Bartok; Balada de Ciprian Porumbescu (bis).

Constituit în anul 2014, Cvartetul Orchestrei Române de Tineret a susținut în fiecare an numeroase recitaluri în România și străinatate. Experiențele individuale, fiecare având o cariera solistică de mare succes, le-au deschis calea pentru o activitate camerală intensă și foarte apreciată. Cvartetul RYO a susținut concerte la Bruxelles, Berlin, Milano și în cele mai prestigioase săli de concerte din Romănia: Ateneul Român și sala Radio din București, Filarmonicile din Brașov, Cluj, Timișoara, Iași, Bacău și Sibiu. Au participat la evenimente artistice importante cum ar fi: Expo Milano 2015 și mai multe concerte cu ocazia deținerii Președintiei Consiliului UE de către Romania. Programele lor conțin atât lucrări din repertoriul românesc cât și din cel universal.

Violonistul Rafael Butaru este concertmaistru al Operei Naționale din București și al Filarmonicii „George Enescu”. De-a lungul carierei concertistice a colaborat cu muzicieni de prestigiu, iar activitatea sa solistică include concerte susținute alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret și Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea.

Violonista Iulia Adriana Cazacu este membră a Orchestrei Române de Tineret, cântând astfel sub bagheta maeștrilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Kristjan Jarvi, Lawrence Foster, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan și Gabriel Bebeșelea.

Violista Cătălina Filipescu este membră a orchestrei Operei Naționale din București. A urmat studiile de masterat la Leopold Mozart Zentrum Augsburg (Germania) sub îndrumarea profesorilor Petru Munteanu și Ludwig Schmalhofer. Repertoriul său acoperă o gamă largă de stiluri de la muzică veche până la opere contemporane.

Violoncelistul Ștefan Cazacu a urmat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinau sau cu Alicante Youth Orchestra. Violoncelul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, mai exact în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman.

Sala Capitolare din complexul Scuoala Grande di San Giovanni Evangelista din Veneția, complex architectural reprezentativ pentru arhitectura și viața Renașterii, fondat în anul 1261, este un loc simbolic pentru noul curs al istoriei României. În această sală, o delegație compusă din reprezentanți a Ministerului de Externe al României a fost prezentă la lucrările de fondare și inaugurare (19-21 ianuarie 1990) a Comisiei Democrația prin Drept a Consiliului Europei (cunoscută precum Comisia de la Veneția). „Aici s-au născut multe sugestii pentru noua Constituție a României și pentru reașezările urgente pe plan legislativ ale unor țări în care Italia este cu adevărat iubită și stimată, în timp ce Venetia este venerată până la punctul în care multe personaje importante ale istoriei politice și economice romane își aduceau, în secolul al XIX-lea, de la Venezia, nu doar oglinzi și sticlărie de Murano, dar și maeștrii zidari și mozaicari, ba chiar uneori și cărămiziile necesare construirii propriilor resedințe.” (Gigore Arbore Popescu, director IRCCU Veneția)

La eveniment au participat: oficiali din regiunile de competență consulară Friuli-Veneția-Giulia și Veneto: Comandantol de Corp de Armată al Garzii Financiare, General cu trei stele Bruno Buratti, Generalul de Divizie Giovanni Mainolfi și Generalul Giovanni Salerno, comandanți regionali ai marilor unități ale Guardia di Finanza din zona Nord-Est; domnul Leonardo Marzo, vice-primar al orașului Vicenza; directori de institute culturale din Veneția (Ambasadorul Gianpaolo Scarante, președintele Ateneo Veneto); membri ai conducerii cunoscutei edituri La Nave di Teseo (Presedintele Maio Andreose si Directorul editorial Elisabetta Sgarbi); reprezentanți ai mediului academic din universitățile venețiene (Universitatea Ca’Foscari, Conservatorul „Benedetto Marcello”, Universitatea de Arhitectură IUAV) si de la Universitatea din Padova, directori ai unor mari muzee („Gallerie dell’Academia di Venezia” și „Museo Correr”), cercetători din cadrul Institutului de Științe Marine al Consiliului National al Cercetàtii (ISMAR / CNR) si Directoarea ISMAR Dna. Dr. Rosalia Santoleri; Emanuele Zanon, membru al Consiliului Regional Trieste. Au mai participat ofițeri români din cadrul Eurogendfor (base di Vicenza); membri ai mediului ecleziastic român (PS Episcopul Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar, Protopopul Vasile Avran (BOR), Protopopul Vasile Barbolovici (Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică); reprezentanți ai mediului asociativ din ambele regiuni de competență a Cosnulatului General de la Trieste (Friuli Veneția Giulia și Veneto). De asemenea au fost prezenți și reprezentanți ai mass-media din România (Senso TV), respectiv Italia (Il Gazzettino).