Concert de pian și conferință susținute de conf. univ. dr. Ioan Pop la Ierusalim

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în colaborare cu Academia de Muzică și Dans din Ierusalim organizează un concert de pian și o conferință cu participarea muzicianului român Ioan Pop.

Concertul de pian, Joy of Music, va avea loc în data de 28 mai, la ora 20:00, la Centrul Comunității Grecești din Ierusalim (str. Yehoshua Bin Nun nr.  8). Programul va cuprinde creații de Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Franz Schubert, Alexander Skriabin, Claude Debussy, precum și câteva dintre propriile creații ale muzicianului român Ioan Pop.

Programul concertului:

J. S. Bach - Praeludium 8 mib, BWV 853/1 W. Kl. Book I

Ionică Pop - Aghios O. Theos

Erik Satie - Gnossienne nr. I

J. S. Bach - Praeludium 22, sib, BWV 867/1 W. Kl. Book I

Erik Satie - Gnossienne nr. 4

Ionică Pop - Sfinte Dumnezeule

J. S. Bach - Praeludium 1, Do, BWV 846/1 W. Kl. Book I

Franz Schubert - Sonata La, part II

Skriabin - Preludio

Claude Debussy - La fille en cheveux de lin

În data de 29 mai, la ora 16:30, conf. univ. dr. Ioan Pop va susține, la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim (sala nr. 231),  conferința având ca temă compozițiile de pian și orgă în relație cu filosofia secolului XX.

De asemenea, pe perioada șederii sale la Ierusalim, Ioan Pop va susține un Master Class și lecţii one on one pentru studenții de la Catedra de Compoziție a Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim.

Ioan Pop s-a născut la Sângeorz-Băi în anul 1967. A studiat oboiul şi pianul la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, iar apoi Compoziţia la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din aceeaşi localitate, la clasa profesorului Cornel Ţăranu, cel care îi va îndruma şi lucrarea de doctorat cu titlul „Tendinţe şi structuri în muzica actuală”. Obţine titlul de doctor în muzică în iunie 2004.

În 2006 a absolvit secţia de Regie teatru muzical a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, la clasa conf. univ. dr. Anca Mihuţ, iar în 2010, modulul de orgă, la clasa profesorului Erick Turk. Susține concerte de pian și orgă atât în țară cât și în străinătate.

În prezent este conferenţiar universitar la Catedra de Muzicologie a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la disciplina Teorie - Solfegiu - Dictat.

A avut concerte de autor la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, Radio Cluj, Colegiul Universitar din Piatra-Neamţ, Muzeul „George Enescu” din Bucureşti, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. Creaţia sa cuprinde lucrări pentru orchestră, concertante, operă, muzică de scenă, muzică de cameră, piese corale. Lucrările sale au fost interpretate la festivaluri de prestigiu cum ar fi Toamna Muzicală Clujeană, Cluj Modern, Festivalul Internațional George Enescu, precum și în Italia, Germania, Olanda, Danemarca, Franţa. A obţinut distincţii şi premii la concursuri de compoziţie naţionale şi internaţionale.

Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România şi membru al Fundaţiei Mozart.

Din 2008 este liderul, dirijorul şi coordonatorul formaţiei Impact XXI, alături de soprana Daniela Păcurar, pianista Vera Negreanu, trombonistul Mircea Neamţ şi percuţionistul Ionică Dărăban.

Convergenţa dintre compoziţie şi regie duce la o reuşită investigare a teatrului instrumental, precum şi la o cultivare originală a lied-ului, unde foloseşte frecvent, alături de poeți consacrați, și propriile versuri. În 2008 îi apare volumul propriu de versuri şi muzică „Dar”, cu grafica artistului plastic clujean, Emil Dobriban.

Împreună cu folcloriştii Ioan Haplea şi Ioan Bocşa a participat la culegeri de folclor - în special colinde, în judeţele Alba şi Hunedoara, şi a fost implicat atât în valorificarea materialului adunat în publicaţii, cât şi în realizarea de înregistrări pe CD, înregistrări la care a participat şi ca interpret.