Cineaşti români, invitaţi la Festivalul de Animaţiei CINANIMA de la Espinho

Regizoarea Anca Damian şi directorul artistic al Anim’Est Mihai Mitrică participă, în perioada 11-17 noiembrie, la Festivalul Internațional de Cinema de Animație – CINANIMA, ediţia a 43-a ediţie, care va avea loc la Espinho. 

Festivalul Internațional de Cinema de Animație CINANIMA este organizat de Primăria Municipiului Espinho și asociația culturală Nascente Cooperativa de Ação Cultural,  fiind de altfel unul dintre cele mai vechi festivaluri de film de animație din lume, renumit pe plan internațional. 

Misiunea festivalului este de a promova cinematografia de animație atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru publicul larg, de toate vârstele și naționalitățile. 

Ediția din acest an cuprinde o competiție oficială pe mai multe secțiuni, workshop-uri interactive și alte evenimente artistice conexe.

La invitația organizatorilor, Anca Damian va participa în data de 11 noiembrie la Sesiunea de deschidere a festivalului, când va fi proiectat în avanpremieră lungmetrajul Călătoria fantastică a Maronei (2019), la Centrul multimedia din Espinho (Centro Multumeios de Espinho). Totodată, aceasta va susține un workshop cu titlul „Marona’s Fantastic Tale: Da ideia ao filme“ („Povestea fantastică a Maronei: De la idee la film“), care va avea loc în data de 11 noiembrie 2019, la Facultatea de Arte Frumoase a Universității din Porto. 

Călătoria fantastică a Maronei (2019) este un basm modern despre dragoste necondiționată și sacrificiu. Micuța cățelușă, cu nasul în formă de inimă, născută în urma unei povești de iubire dintre un dog argentinian și o metisă atrăgătoare, lasă urme profunde în viețile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor. Filmul este o producţie Belgia – Franţa – România, iar scenariul este semnat de Anghel Damian, după o idee a Ancăi Damian.

Mihai Mitricădirector artistic al Anim’Est, a fost invitat să fie membru în juriul Competiției Internaționale a CINANIMA. În plus, în cadrul ediției din acest an, va fi prezentată o retrospectivă a filmului de animație românesc, aducând la Espinho o selecție de filme românești care au participat la ultimele ediții Anim’est.

Anca Damian, una dintre cele mai inovatoare figuri ale cinematografiei românești contemporane, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și este doctor în Arte, Cinema și Media.A lucrat inițial ca director de imagine pentru lung-metrajele Rămânerea (1991) și Drumul câinilor (1992), precum și la realizarea unei serii de scurtmetraje și documentare premiate. În 2008, a semnat regia primului său film de autor, lungmetrajul de ficțiune Întâlniri încrucișate. Au urmat docudrama animată Crulic - Drumul spre dincolo (2011), câștigător al premiului Le Cristal d’Annecy, O vară foarte instabilă (2013/14), „Muntele magic” (2015), câștigător al Premiului Audentia Eurimages al Consiliului Europei, Perfect sănătos (2016), Moon Hotel Kabul (2018), pentru care a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, și scurtmetrajele „Carré” (2016) și „Telefonul” (2018), toate bucurându-se de o bună receptare critică și de o participare extinsă în festivaluri de film internaționale de prim rang, printre care cele de la Pusan, Chicago, Goteborg, Cottbus, Locarno, Londra, Annecy, Toronto, Goa, Roma, Varșovia, Copenhaga.

Mihai Mitrică, producător, a absolvit Facultatea de Managment Public la Academia de Studii Economice (1997). Este membru fondator, împreună cu Laurențiu Brătan, alAsociației Este’n’Est care organizează Festivalul Internațional de Film de animație Anim’Est, din 2005. Tot din 2005 colaborează la oganizarea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în calitate de coordonator de program și selecționer la competiția Shadow Shorts. Producător la studioul Puls Digital Production, din 2015.