Cea de-a 55-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia

Informaţii generale
În data de 25 octombrie 2012, la Veneţia, Preşedintele Fundaţiei Bienalei de la Veneţia, domnul Paolo Baratta, împreună cu directorul celei de-a 55-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia (denumită în continuare Bienala) domnul Massimiliano Gioni, s-au întâlnit cu reprezentanţii ţărilor participante la ediţia din 2013 a Bienalei, care se va desfăşura în perioada 1 iunie – 24 noiembrie 2013 (previzionare: 29-31 mai 2013).
Tema aleasă de Massimiliano Gioni este: Il Palazzo Enciclopedico / The Encyclopedic Palace şi poate fi consultată pe pagina de internet a Bienalei.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român vor organiza, la o dată care va fi anunţată ulterior, concursul naţional pentru selectarea proiectelor, procedura de selecţie urmând să aibă loc în a doua jumătate a lunii ianuarie 2013.
În anul 2013, proiectele care vor reprezenta România la Bienală, la secţiunea Participări Naţionale, se vor realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Participanţii vor putea depune documentaţii pentru unul dintre spaţiile menţionate, sau pentru ambele.

Înscrierea la concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea unei documentaţii (în română şi engleză), care va cuprinde: formularul de înscriere (va fi publicat odată cu anunţarea publică a concursului); conceptul proiectului propus (maximum 3 pg, format A4); maximum 2 planşe format A2 (caşerate pe un suport dur) care să cuprindă imagini, schiţe, planuri, secţiuni etc care să detalieze proiectul; descrierea tehnică a proiectului (maximum 2 pg, format A4); Curriculum Vitae al autorului/-ilor, precum şi al curatorului; portofoliu, care să cuprindă proiecte/lucrări realizate anterior, prezentat sub formă de mapă (1 mapă, format A4) sau albume (max. 1 album/autor); deviz estimativ; prezentarea partenerilor/colaboratorilor implicaţi în proiect (maximum 1 pg, format A4, pentru fiecare partener/colaborator); prezentarea evenimentelor/acţiunilor care vor avea loc în spaţiul expoziţional pe parcursul Bienalei (dacă este cazul) (maximum 2 pg, format A4), prezentarea strategiei de promovare a proiectului (maximum 1pg, format A4), simulări 3D sau/şi fotografii ale machetei (opţional).

În realizarea devizului se vor lua ca punct de reper sumele acordate în anul 2012, respectiv 650 000 lei/brut, pentru proiectul realizat în Pavilionul României din Giardini della Biennale, şi 148 000 lei/brut, pentru proiectul realizat în Noua Galerie a IRCCU Veneţia.

Mai multe detalii vor fi anunţate în momentul lansării oficiale a concursului naţional de selecţie.