Artiști români în cadrul expoziției colective „NeMărginit – Neașteptata Constelație” la Galeria Hybridart Space din Budapesta

Institutul Cultural Român din Budapesta organizează, împreună cu Galeria Hybridart Space din Budapesta, expoziția colectivă „NeMărginit – Neașteptata Constelație”, cu lucrările artiștilor români Anna-Bella Papp și Adrian Kiss, alături de lucrările artistului brazilian Bruno Baptistelli și ale artistei maghiare Zsófi Barabás.

Lucrările expuse, aparținând celor patru artiști și selectate de curatorul Zita Sárvári, sunt caracterizate de elemente geometrice, ce evocă efecte ale instrumentarului specific arhitecturii, alternând cu forme organice, desenate liber. Modelele identice și repetitive ale lucrărilor autoreferențiale dezvăluie o versiune reconcepută și stilizată a mediului înconjurător ce ne caracterizează. Ambianța din jurul nostru reprezintă o sursă de inspirație pentru fiecare dintre cei patru expozanți. În lucrările semnate de Zsófi Barabás sau de Anna-Bella Papp, orașul și sistemul său structural, structura sa de rețele și de forme repetitive sunt prezentate sub o formă totalmente abstractă. În artefactele semnate de Bruno Baptistelli și de Adrian Kiss, pot fi regăsite trimiteri mult mai specifice ale acestora, împreună cu parcursul istoric al variantei recontextualizate ale acestor obiecte.

Anna-Bella Papp (1988, RO) a absolvit Universitatea de Artă și Design la Cluj-Napoca, momentan locuiește și lucrează în Antwerp. În ultimii anii a câștigat recunoașterea internațională cu piese monumentale de lut, reprezentând obiecte. Lucrările sale scot în evidență spectrul infinit la care predispune lutul, de la cele mai simple soluții geometrice, până la cele mai complexe motive figurative, modelate de mână.

Adrian Kiss (1990, RO) nu se înscrie în cadrul conceptual al genurilor tradiționale. Cu ușurință pot fi regăsite în instalații sau în sculpturi genurile artelor aplicate, sub forma unor obiecte consacrate din arhitectură sau din industria auto. Cu toate acestea, artistul acordă o atenție deosebită obiectelor simple din cotidianul existenței noastre prozaice, precum un coș de baschet, un ventilator sau o vază, folosite toate în lucrările sale sub aspecte recontextualizate.

Arta lui Bruno Baptistelli (1985, BR) are la bază observația meticuloasă a utilizării spațiilor urbane, laolaltă cu concluziile rezultate. Activitatea sa este asemănătoare arheologiei practice urbane, singura excepție fiind aceea că acesta o utilizează precum imaginea culturală și sociologică unică a anumitor aspecte.

Zsófi Barabás (1980, HU) și-a regăsit stilul în planul picturii abstracte, desenul în sine jucând totuși un rol major în arta sa. Cu toate acestea, repetiția și ritmul reprezintă forța directoare a artei sale. Cu obstinație, artista preia formele organice, suprafețele neregulate, întrerupând mișcările plasmatice ondulatorii prin inserarea unor detalii geometrice precise

Expoziția poate fi vizitată între 19-31 octombrie 2018 la Galeria Hybridart Space din str Galamb nr. 6,  1052, Budapesta.