"Anul României în Polonia" începe cu Festivalul Culturii Române la Varşovia

Festivalul Culturii Române, parte a proiectului amplu "Anul României în Polonia", se va desfăşura în perioada 9-17 iunie 2010 în mai multe centre culturale cunoscute din Varşovia. În anul 2010, publicul polonez va avea ocazia să cunoască îndeaproape cultura română, în diferitele sale manifestări, nu printr-un singur festival, ci prin patru, organizate la Varşovia, Cracovia (în luna iulie), Poznań (în luna octombrie) şi Białystok (în perioada noiembrie-decembrie). Astfel, printr-un format concentrat, divers şi cu foarte bună expunere mediatică, ICR Varşovia îşi propune să mobilizeze un public cât mai numeros, căruia să îi ofere accesul nemediat la diversitatea culturii române, răspunzând celor mai diferite şi sofisticate gusturi.
Festivalul Culturii Române este un proiect sincretic care se va desfăşura la Filarmonica Naţională, Muzeul Naţional de Artă, clubul Café Kulturalna, cinematograful Luna, Piaţa Palatului Regal şi Piaţa Oraşului Nou. Organizarea unei părţi importante a evenimentelor în spaţii deschise, centrale, foarte circulate, face posibil accesul unui public cât mai numeros.
Cele patru evenimente în jurul cărora se construieşte festivalul, punctele de maximă focalizare ale acestei ediţii, sunt concertul de deschidere susţinut de Cvartetul Transilvan, două spectacole de stradă ale Teatrului Masca (spectacole ce au înregistrat anul trecut un succes extraordinar la Cracovia), un concert în aer liber al formaţiei Shukar Collective (de asemenea, unul din punctele forte ale festivalului organizat în 2009 la Cracovia) şi o serie de filme ale tinerilor regizori români, printre care Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu.
În paralel vor avea loc întâlniri cu artistul român Alexandru Miruţiu, cu scriitorul Dan Lungu, prilejuită de recenta lansare a romanului Sunt o babă comunistă! în limba polonă, urmată de o petrecere într-unul din cele mai populare cluburi varşoviene, cursuri demonstrative de limba română, o prezentare a României turistice, organizată în colaborare cu Biroul de Turism al României la Varşovia, inaugurarea proiectului The Knot, platformă artistică ce pune în dezbatere spaţiul public, un concert de pian al tânărului pianist român Leonard Mocanu, desfăşurat în cadrul unei serii mai largi de concerte organizate în capitala Poloniei pentru a marca Anul Chopin, şi ateliere de teatru pentru copii. În acelaşi timp, în cele mai importante librării varşoviene se va derula campania „Românul s-a născut poet", reluând astfel, într-o nouă formulă, campania de diplomaţie publică desfăşurată de ICR Varşovia la Târgul Internaţional de Carte de la Varşovia din anul 2008.

Prin conceptul de acţiune „Anul României în Polonia", ICR Varşovia îşi propune să proiecteze în rândul unui public cu aşteptări cât mai diferite o imagine a României creative, originale şi spectaculoase.

Contact:
Biroul de presă ICR Varşovia
Joanna Kowalska
+48 783 798 418