Antologie a nonficţiunii româneşti. Lansare de carte la Varşovia

Antologie a nonfictiunii romanesti  Lansare de carte la Varsovia

Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza în ziua de 16 octombrie 2018, la Varşovia, un eveniment special, ocazionat de lansarea unei importante și inedite publicații în limba polonă, cu titlul Insula latină. Antologia nonficțiuniii românești, editată de Fundația Centrul KARTA în această toamnă.

Lucrarea, care a apărut cu sprijinul CENNAC, cuprinde texte semnate, printre alţii, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Brătianu, Lilly Marcou, Regina Ana a României, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea şi Corneliu Coposu. Perioada istorică reflectată în aceste texte este cea cuprinsă între 1918 şi 1989, împărţită în patru epoci: perioada interbelică, al Doilea Război Mondial, începutul comunismului (1946-1964) şi epoca lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989).

Lansarea lucrării va avea loc la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia, iar la eveniment, din România, va participa domnul Theodor Paleologu, care va dialoga și discuta despre noul volum alături de domnul Bogumił Luft, coordonatorul antologiei, scriitor şi publicist, fost ambasador al Poloniei în România şi Republica Moldova, și de moderatoarea întâlnirii, doamna Alicja Gluza, co-fondatoare a Fundației Centrul KARTA.

Tot cu ocazia lansării acestei publicaţii dedicate României, ICR Varşovia va organiza o proiecţie specială a filmului documentar Licu, o poveste românească, în regia Anei Dumitrescu, în ziua de 21 octombrie, tot la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia. Documentarul vorbeşte despre România ultimului secol şi este o metaforă despre propria condiție și efemeritate, o lecție de viață, dar și un veac de supraviețuire. Personajul principal, Liviu Canţer, un bărbat în vârstă de 92 de ani, a supravieţuit unor evenimente istorice majore. Filmul a câştigat Marele Premiu la Festivalul Dok Leipzig 2017. Proiecţia va fi inclusă în stagiunea de filme a Casei Întâlnirilor cu Istoria, dedicată în special filmelor istorice, documentare şi de cinematecă, care se bucură de un mare succes de public.