A cincea ediție a Colocviului Hispano-Român de cultură și documentare: „Memoria ca sursă de documentare”

Cu ocazia Zilei Europei Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu Facultatea de Științele Documentarii de la Universitatea Complutense din Madrid și cu Departamentul de Biblioteconomie și documentare al UCM,  organizează a cincea ediție a Colocviului hispano-român de cultură și documentare, un proiect de natură academică cu scopul de pune în valoare prezența culturii române în spațiul hispanic și de a promova imaginea României în context european. Tema colocviului este Memoria ca sursă de documentare.  Caracterul preponderent cultural al manifestării este dublat de cel științific și de cercetare.

Evenimentul va avea loc la data de 8 mai 2025, de la ora 10:30, și va fi găzduit în Sala de conferinte a Facultății de Științele Documentării ( C/ Santísima Trinidad, 37 28010 - Madrid).

Scriitoarea Ana Blandiana este invitata de onoare și va deschide lucrările colocviului  cu discursul inaugural despre Memoria ca forma de justiție.

PROGRAMUL COLOCVIULUI: 8 mai 2024, de la ora 10:30 la ora 16:50

Deschiderea evenimentului și discursuri instituționale:

  • Cuvânt de bun venit din partea reprezentantului Rectoratului Universității Complutense din Madrid (UCM)
  • Raluca Mihăilă, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Regatul Spaniei
  • María Olivera Zaldúa, Decan al Facultății de Științe Documentare a Universității Complutense din Madrid
  •  Maria Floarea Pop, Director al Institutului Cultural Român de la Madrid
  •  Maria Antonia Ovalle Perandones, Director al Departamentului de Biblioteconomie și Știința Informării
  • Iuliana Botezan, coordonator al evenimentului

ora 11:00 ANA BLANDIANA - discursul inaugural al colocviului

Program academic - prelegeri:

Claudia Florentina Dobre (PhD și Cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București) - „Neither Victim, Nor Heroine, but Anticommunist Fighter: Women Former Political Prisoners' Life Stories about Repression and Everyday Life during Communism in Romania” - „Nici victimă, nici eroină, dar luptătoare anticomunistă: poveștile de viață ale femeilor foste prizoniere politice despre represiunea și viața de zi cu zi în timpul comunismului în România”
José Luis Gonzalo Sánchez-Molero (Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Științe ale Documentării) - „Cărți și biblioteci în România în secolele medieval și modern: o istorie singulară”.
Susana María Ramírez Martín (Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Științe ale Documentării) „Memoria poporului român în arhivele spaniole”.
Andra Cârstea, pianistă „Vocea patriei: George Enescu și memoria «vocii» moldovenești în interpretarea pianistică”.
Mihaela Delia Cristea (Departamentul de Limba spaniolă, lingvistică și teorie literară, Universitatea din Sevilla) „Memorie, metaforă și arhivă: o abordare semantico-discursivă a limbajului memoriei colective”.
Magdalena Suárez Ojeda (Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Științe Documentare) „Los territoires inteligentes en la construcción de memoria archivística y Documental” („Teritoriile inteligente în construirea memoriei arhivistice și documentare”).
Luminița Marcu (Universitatea din Salamanca) „Memorie, confesiune și evaluare a trecutului în jurnalele lui Emil Cioran și Eugène Ionesco”.

pauză

15:00 - 16:10 atelier dedicat memoriei comunismului și deportărilor din Bărăgan intitulat Comunismul așa cum a fost trăit. Atelierul va fi condus de profesoarele Andreia Petcu de la Facultatea Politehnică din București și Iuliana Botezan de la UCM. În cadrul atelierului, participanții vor afla cât de importantă este păstrarea memoriei evenimentelor recente și vor discuta despre cum istoria influențează identitatea și memoria colectivă.

Pablo Parra Valero (Universitatea Complutense din Madrid, Facultad de Ciencias de la Documentación) “Laboratorios ciudadanos en bibliotecas: innovación y participación en la construcción de memorias colectivas”
Jorge Martín Quintana „România reflectată în documente din arhiva RAE”.Pablo Parra Valero (Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Științe ale Documentării) „Laboratoare cetățenești în biblioteci: inovare și participare în construcția memoriei colective”.
16:50 - închiderea celei de-a V-a ediții a colocviului


Comitetul de organizare:

Institutul Cultural Român de la Madrid
Facultatea de Științele Documentării – UCM
Departamentul de Biblioteconomie și Documentare – UCM

Evenimentul este deschis studenților, profesorilor, doctoranzilor și publicului larg.

Vă așteptăm!