A-C Leonte concertează la Festivalul United Islands of Europe, cu sprijinul ICR Praga

Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea proiectului musical A-C Leonte la Festivalul United Islands of Europe 2022 -Freedom Edition, ce se desfăşoară la Praga în perioada 10-11 iunie.

United Islands este cel mai mare festival internaţional multicultural și multi-genre, cu intrare liberă din Republica Cehă, organizat în Praga încă din 2004. În ultimii ani, peste 40.000 de vizitatori au fost atraşi la fiecare ediție, iar pe scenă au apărut artiști noi, din toată lumea. La ediția din anul acesta, organizatorii își propun să prezinte o paletă și mai largă de trupe și artiști care să reprezinte diversitatea regională și culturală a tuturor țărilor participante la festival. Un mare accent se pune pe artiștii mai puţin cunoscuți publicului ceh și internațional (atât din Republica Cehă, cât și din străinătate).

Concertul A-C Leonte va avea loc sâmbătă, 11 iunie, ora 16:00, la Streletsky Ostrov.

Despre conceptul A-C Leonte

Ana-Cristina Leonte este una din cele mai creative cântărețe, compozitoare, și conducătoare de formație din noua generație a muzicii românești. A studiat vioara timp de doisprezece ani, apoi și-a continuat studiile în cadrul secției de jazz condusă de Prof.Conf. Dr. Mircea Tiberian la Universitatea Națională de Muzică București. A organizat și a luat parte la numeroase concerte, proiecte și initiative culturale, colaborând cu numeroşi artişti ai scenei de jazz româneşti și internaţionale, ai scenei muzicale underground, sau cu artiști care activează în domenii precum dansul contemporan, teatru și film artistic. S-a bucurat de aprecierea publicului la o serie întreagă de evenimente importante: Jazz in the Park (2018, 2021), Bucharest JAZZ Festival (2018, 2017, 2014), Electric Castle (2019, 2016), JAZZ TM (2018, 2017, 2016), , WAHA (2019, 2017, 2016), Street Delivery (2019,2016), UNTOLD (2017), Cziki Jazz Festival (2016), Romanian Jazz Days in Budapest (2015), Braşov Jazz Festival (2020, 2018, 2015), Danube Jazz Festival (2015), International GreenFest (2014), Girona Accappella Fest (Spania 2014), Festivalul Internaţional George Enescu (2013) și multe altele. A câştigat premii la competiţii de jazz, cum ar fi titlul pentru Cel mai bun solist vocal în cadrul Concursului Internaţional Johnny Raducanu (2015). În anul 2013, Ana-Cristina a obţinut titlul Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival, şi împreună cu Michael Acker și Albert Tajti, a obţinut Marele Premiu - Cea mai bună trupă de jazz în 2012 la Târgu Mureş. A concertat de mai multe ori acompaniată de Big Band-ul Radio, Bucharest Jazz Orchestra şi a activat în trupele de accapella Blue Noise și Jazzappella. Din 2017 este profesoara sectiei de jazz din cadrul Academiei Icon Arts. În 2020 crează și manageriază proiectul "Artist in Church", iar în 2021 manageriază proiectul cultural JAM CIRCLE.

Ana-Cristina a lansat 3 albume de autor care marchează evoluția sa ca artist. Lansat în 2016 "Secret Lover" este primul album de autor (muzică proprie) al unei cantărețe de jazz din România. "Angel minus Wings" (2016) este albumul cu care solista evadează din paradigma jazzistică explorând cu profunzime și creativitate zona muzicii electronice. În albumul "Dream House" (2019) se contopesc cele două direcții și explorările sale de până acum, evocând într-un mod modern esența jazzistică, care este cu multă ingeniozitate și rafinament scufundată într-un sound de live electronic, cu împletiri și dezvoltări organice.

Alex Arcuș

Saxofonist, flautist, compozitor, lider de proiect, producător și fondator al casei
de discuri Arc Records, Alex Arcuș este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din noua generație. Născut la Cricova, își face studiile la Liceul Internațional de Muzică „C. Porumbescu”, urmând mai apoi facultatea de Jazz la Conservatorul din Chișinău. Relația sa aproape simbiotică cu instrumentul este îmbogățită și modelată de-a lungul timpului, având ca piloni de sprijin muzica clasică, folclorul și jazzului. Lucrările sale, cât și contribuția muzicală adusă în diverse proiecte de-a lungul timpului, sunt consemnate prin mai multe apariții discografice: A-C Leonte - “Dream House” (2019), Alex Calancea Band - “Basul Capricios” (2018), Krisper - “Landing on the Comet” (2018), Arcus Trio - “Allotropy” (2016), Alex Calancea band - “The road to Home” (2012), Trigon - “Opt’i'mistic" (2011).

Tavi Scurtu

Cu o carieră de peste 23 de ani ca baterist, programator, mixing engineer și producător, Tavi Scurtu a fost implicat în nenumărate proiecte muzicale, ceea ce l-a adus atât pe scene de club, cât și pe cele ale numeroase ediții ale unor festivaluri de jazz, rock, hip hop și muzică electronică din țară - între care festivalul TM Base (organizație printre ai cărei membri fondatori se numără, și care a revoluționat scena muzicii electronice și de dans din România), 48h, JazzTM,Fân Fest, Stuffstock, TIFF, Studentfest, Street Delivery, Gala Jazz-Blues din Timisoara, Festivalul Plai,Festivalul de Jazz de la Bucuresti sau Gărâna și din străinatate: Culture Clash Pecs 2005, Zeichensaalfest Graz 2006, International Film Festival Rotterdam 2006, Electronic Beats Festival Graz 2008, Jazz Goes to Town in Hradec Králové 2006, Europafest Berlin 2007, Valjevo Jazz, Festival 2007, Novi Sad Jazz Festival 2008, Stone freeestival Leitersdorf 2012, Lake on Fire Festival 2013,Freak Valley festival 2013, Feed Your Head festival Vienna 2014, și multe altele. Cunoscut publicului din proiecte ca A-C Leonte, Brigada Artistică Urbană (B.A.U), Aievea, Electric Brother Full Band etc., timişoreanul Tavi Scurtu este în mod evident unul dintre cei mai activi toboșari din țară.

Albert Tajti

Compozitor și pianist de jazz, Albert Tajti a absolvit în 2009 ACADEMIA DE MUZICĂ GHEORGHE DIMA” CLUJ, la secția compoziție. El se află pe scenele festivalurilor de jazz românești (Gărâna Jazz Festival, Jazz TM, Bucharest Jazz Festival, Jazz in the Park, Brasov Jazz & Blues, Zilele Jazzului la Budapesta, etc) și ale evenimentelor culturale din ultimii 10 ani, lucrând alături de unii dintre cei mai mari muzicieni și interpreți: Cristian Soleanu, Ana-Cristina Leonte, Alexandru, Arcuș, Tavi Scurtu, Luiza Zan, Nicolas Simion, Nadia Trohin, Borislav Petrov, Alessandro Rosi, Sorin Romanescu, Michael Acker etc. Interesul său pentru muzica nouă l-au condus spre a explora o gamă largă de genuri muzicale în colaborările sale: funk, afrobeat, electro și hip hop. Din 2017 se alătură anual Academiei de vară Icon Arts, fiind unul dintre profesorii secției de Jazz.