A 17-a Oaie. Nopţile României în Yafo

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2007, cu ocazia sărbătorii evreieşti a corturilor (Succot), are loc festivalul A 17-a Oaie. Nopţile României în Yafo, eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv, Muzeul Ţăranului Român şi Primăria din Tel Aviv-Yafo.
Tema festivalului este „ciobanul şi mioara lui", miza fiind aceea de a reprezenta cât mai fidel elementele semnificative ţinând de viaţa pastorală românească, în asociere cu elementele corespondente aparţinând comunităţilor locale – figura păstorului în tradiţia evreiască şi în tradiţia musulmană. Titlul trimite la un foarte popular cântec pentru copii, A 17-a oaie, scris de Yonatan Gefen.

Programul începe în seara zilei de sâmbătă, 29 septembrie, cu vernisajul expoziţiei A 17-a Oaie
, găzduită de Muzeul de Antichităţi din Oraşul Vechi Yafo.

Vor urma, pe 30 septembrie şi 1 octombrie, în Piaţa Kedumim şi pe platforma din faţa Bisericii Sf. Petru, ateliere de creaţie pentru copii (ceramică, desen, pictură, modelare, baloane cu heliu), concerte cu Einuea, Fanfara Lapuşnicu Mare, Grupul Ardealul, Grupul Iza, Nightlosers şi un târg popular cu obiecte artizanale şi mâncare tradiţională românească.
Publicului din Tel Aviv i se oferă şi o joacă serioasă: ciobănitul (cu accent pe dimensiunea masculină) şi „oieritul" (cu accent pe dimensiunea feminină). Drumul greu şi periculos al turmei şi traseul simbolic al firului de lână ca fir al vieţii sunt prezentate în două lecturi paralele.