8 Martie - Ziua Internațională a Femeii

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, sărbătorită în data de 8 martie, ICR Bruxelles propune un proiect online, Cultura română la feminin, care prezintă femei remarcabile, personalități ce au marcat, de-a lungul timpului, premiere la nivel european sau mondial în diferite domenii.


Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a celebra realizările femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței, care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU și sărbătorită pentru prima dată pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii. 193 de state, printre care și România, au oficializat sărbătoarea în anul 1975.

Organizații ale femeilor există de peste un secol în România. Arethia Tătărescu (1889 – 1968), președintă a Ligii Femeilor Române din Gorj și apoi a Ligii Naționale a Femeilor Române (fondată în 1894 și devenită membră a International Alliance of Women), s-a implicat în activități de valorificare a artei și tradițiilor. În această calitate, a susținut realizarea Ansamblului Sculptural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu. Contactat de Arethia Tătărescu, Constantin Brâncuși a acceptat solicitarea, dar a refuzat plata pentru lucrările sale, pe care le-a donat orașului Târgu-Jiu. Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși a fost inaugurat la 7 noiembrie 1937.

Scriitorul american David Wolfe a întocmit un top al femeilor care ‘au schimbat lumea într-un loc mai bun și mai frumos’. Șase dintre cele 60 de locuri ale clasamentului (10%) sunt ocupate de românce. 

Iată care sunt acestea și cum au devenit ele celebre în lumea întreagă :

Locul 2 : Smaranda Brăescu - parașutist și aviator

Locul 7 : Ana Aslan - inventatoare în domeniul gerontologiei și geriatriei

Locul 11 : Eliza Leonida Zamfirescu - inginer, inventator

Locul 31 : Nadia Comaneci - gimnastă

Locul 38 : Sofia Ionescu-Ogrezeanu - prima femeie neurochirurg din lume

Locul 39 : Sarmiza Bilcescu - prima femeie din lume cu un doctorat în drept.


De asemenea, includem în această onorantă galerie pe:

1. Elena Caragiani Stoenescu - prima româncă aviator;

2. Aurora Gruescu - prima femeie inginer silvicultor din lume; prima româncă în Guinness Book;

3. Elena Văcărescu - prima femeie româncă membră a Academiei Franceze;

4. Anna Élisabeth Bibesco-Brancovan, comtesse de Noaillesprima femeie academician în Academia Regală a Belgiei, primul titular al fotoliului nr. 33, la 4 iunie 1921;

5. Elena Ghica - prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elvețieni;

6. Lia Manoliuatletă, lansarea discului, deține un record de longevitate olimpică, menționat și în "Cartea recordurilor". A participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice (de la Helsinki 1952 la München 1972) câștigând 3 medalii - una de aur și două de bronz. 

A fost de 12 ori campioană națională și de șapte ori campioană a Balcanilor;

7. Iolanda Balaș - rămasă în istoria atletismului mondial pentru dominația probei de săritură în înălțime femei timp de peste un deceniu (1956-1971);

8. Adela-Ionela Dinu - prima femeie din Europa care a fost premiată la gala Women of Europe Awards 2016 la categoria Woman in Action.


Evenimentul online pe care îl propunem se înscrie în strategia ICR Bruxelles de a sărbători Ziua Internațională a femeii și se dorește o recunoaștere adusă femeilor din România care, de-a lungul timpului, au primit statutul onorant de pionierat în diferite domenii - știință, artă, sport. De asemenea, demonstrează că nu există cultură „mare” sau cultură „mică”, și cu cât cunoști mai multe culturi ale lumii, cu atât ești mai bogat spiritual.