35 de ani de la căderea comunismului - serie de evenimente

Proiectul „35 de ani de la căderea comunismului”, derulat de Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Lituania, Polonia și România în cadrul EUNIC Madrid, își propune să familiarizeze publicul spaniol cu desfășurarea și semnificația evenimentelor din acest moment istoric pentru Europa și lumea contemporană, la 35 de ani de la producerea acestora. Sunt prevăzute: o expoziție colectivă de fotografii, proiecții de filme, două mese rotunde, precum și o discotecă retro, care va transporta publicul în realitatea de la sfârșitul anilor 1980 în Europa Centrală și de Est și, de asemenea, toate evenimentele vor reflecta traiectoria acestor state până la statutul actual.

Programul evenimentelor:

- Pe 16 și pe 23 octombrie vor avea loc două mese rotunde la sediul Fundației Ortega-Marañón din Madrid. 

- Miercuri, 16 octombrie, ora 19.00: 1989. Puncte de vedere: Memoria și moștenirea anului 1989.

Semnificația simbolică a transformării pentru cele două țări (Ungaria și Lituania); similitudini și diferențe între punctul de plecare și calea urmată; libertatea politică, economică, socială și culturală și semnificația acesteia pentru societățile din cele două țări. Memoria anului 1989 în cultură (populară, intelectuală...). Generațiile născute după 1989 versus cele născute înainte. Vorbitori:

- Prof. István Szilági (Ungaria) - Profesor pensionar la Universitatea din Pécs și fost decan al Facultății de Filologie Modernă și Științe Sociale de la Universitatea din Pannonia.

- Dr. Jurate Miceviciute (Lituania) - traducător, publicist, autor de cărți.

- Miercuri, 23 octombrie, ora 19.00. 1989. Puncte de vedere: Geografia umană, cultura și căile democratice.

Teme care abordate: Cursul și consecințele transformării și ale căii democratice pentru cultură; Țările din fostul bloc sovietic în Europa după 1989 (cale diferită spre UE); Memoria anului 1989 în cultură (populară, intelectuală...); Impactul asupra geografiei umane, identității și experiențelor culturale. Vorbitori:

- Dr. Ibon Zubiaur (Germania) - eseist și traducător, fost profesor la Universitatea din Tübingen și fost director al Institutului Cervantes din München.

- Mikolaj Andrzej Stanek Baranowski (Polonia) - sociolog, specialist în probleme de migrație, profesor la Universitatea din Salamanca.

- Silvia Marcu (România) - doctor în geografie și istorie, expertă în migrație și geografie umană, autoare a 6 cărți și a peste 60 de articole științifice.\


- Expoziție colectivă de fotografie la Palacio Quintanar din orașul Segovia. ICR Madrid va participa cu o parte din expoziția de fotografie „Timișoara, Revoluția Română 1989" de Constantin Duma. Inaugurare: 22 noiembrie. Perioada: noiembrie 2024 - ianuarie 2025.

- Serie de proiecții de film la Cinemateca Madrid din Centrul Cultural Matadero, în perioada 1-8 decembrie. ICR Madrid propune filmul A fost sau n-a fost? (12:08 al este de Bucarest), r. Corneliu Porumboiu (2006). 

- Discotecă retro: timp de trei ore, la Institutul Goethe din Madrid, un disk-jockey va alterna melodii din anii `80 - `90 din țările participante la eveniment. Data: 13 decembrie.

- Masă rotundă: Evoluția Europei Centrale în ultimii 35 de ani: experiențe personale și reflecții cu privire la relevanța căderii comunismului pentru întreaga regiune. Data: 9 ianuarie 2025.