Ziua Culturii Române sărbătorită de către ICR Beijing

             ICR Beijing organizează cu ocazia Zilei Culturii Române o serie de evenimente în perioada 12 -15 ianuarie 2017.

             În data de 12 și 14 ianuarie 2017, se va prezenta la Școala Internațională „1 Octombrie" din Beijing și respectiv la Drum Tower West Theatre, dramatizarea capodoperei „Luceafărul" de Mihai Eminescu, în limba română și în limba chineză. Vor interpreta cinci tineri actori români: Alina Chiriac, Andrada David, Alexandra Oana Zara, Robert Diaconeasa și Valentin Tinjala și doi chinezi, Huang Xu și Gong Jun.

            Spectacolul este un omagiu adus marelui nostru poet Mihai Eminescu.

            Dramatizarea poemului „Luceafărul" și punerea sa în scenă este realizată de către un grup de tineri, care prezintă astfel un spectacol modern și complex, de lumină, muzică și dans, iar interpretarea dramatică a versurilor se va realiza îmbinând replicile în limbile română și chineză, sfidând barierele lingvistice prin mişcare, emoţie şi joc de lumini.

            Evenimentul va promova România prin teatru, modă şi tinere talente, stârnind prin poemul eminescian și totodată prin interpretarea artistică interesul pentru cultura şi limba română, câștigând un public de toate vârstele, mare amator de spectacole, care va fi plăcut surprins impresionat de punerea în scenă a poemului și de jocul actorilor români.

            Școala Internațională „1 Octombrie" sărbătorește pentru România ziua de 15 ianuarie de nouă ani de zile, încă dinainte de a fi adoptată în țară legea (2010) privind devenirea zilei de naștere a lui Mihai Eminescu drept Ziua Culturii Naționale.

            În cadrul evenimentului de la această școală vor fi expuse 30 de fotografii ale expoziției „România prin imagini", al cărui vernisaj a avut loc la sediul ICR Beijing, în data de 30 noiembrie 2016 și organizat în colaborare cu Asociația Internațională „EURO FOTO-ART".

            Expoziția face parte din „Prima Ediție a Festivalului Fotografiei în China".

            Drum Tower West Theatre este un teatru nou și modern de dimensiuni medii. În cadrul acestui teatru sunt puse în scenă producții moderne și alternative. Programul este variat, oferind drame, comedii și producții experimentale.

            În perioada 12 - 15 ianuarie 2017, la sediul ICR Beijing, Sala de Expoziție și Sala de Bibliotecă, ICR Beijing va fi deschisă publicului larg Expoziția de Carte Românească. Se vor expune circa 50 de cărți, de toate genurile din biblioteca institutului, de la opere clasice la cărți ale autorilor moderni, din estetică, de dramaturgie românească, de beletristică, de critică, de artă.

            Operele scrise sunt unele dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai unei țări, ai unei societăți.

            Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, proiectul de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale, iar în anul 2011 a avut loc prima sărbătorire a acestui important moment.

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat în fiecare an mai multe evenimente pentru a cinsti această sărbătoare culturală românească.