Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat în parteneriat cu Universitatea de muzică din Beijing, în data de 15 decembrie 2015, un recital de vioară cu Alexandru Tomescu.
Alexandru Tomescu și-a făcut studiile la Universitatea de muzică din București la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu și apoi a studiat în străinătate cu renumiții violoniști Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Tibor Varga și Eduard Schmieder. A câștigat cele mai importante concursuri de vioară, cum ar fi Marguerite Long - Jacques Thibaud, George Enescu, Paganini și Sarasate. A fost aplaudat pe marile scene ale lumii, Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Theatre des Champs Elysees (Paris), Marea Sala a Conservatorului din Moscova, Concertgebouw (Amsterdam) sau Metropolitan Arts Center (Tokio). A concertat sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach.
Din 2007
a câștigat dreptul să cânte la vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce aparține
statului român și a promis că va face cunoscut sunetul acestei viorii tuturor
românilor. Astfel a plecat în numeroase turnee în țară și în străinătate. Angajamentul pe care şi
l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în
2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul
splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte
desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au
devenit sinonime.
Repertoriul recitalului a fost ales astfel încât să contureze personalitatea marelui muzician român, George Enescu, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 60 de ani. Recitalul a început cu Sonata nr. 1 de J.S. Bach, lucrările lui Bach fiind considerate de Enescu ca fiind cele mai pline de spiritualitate dintre partiturile pentru vioară. Apoi recitalul a continuat cu Obsession din Sonata nr. 2 și Sonata nr. 3 (dedicată lui Enescu) de E. Ysaye, compozitor și violonist contemporan cu marele muzician român. A urmat apoi piesa Lăutarul din suita Impresii din Copilărie de G. Enescu, piesă dedicată de compozitor primului său profesor de vioară. Spre deliciul publicului a urmat celebra Baladă a lui Ciprian Porumbescu, piesă foarte cunoscută în China datorită filmului dedicat vieții lui Porumbescu ce a rulat aici în anii '80. După cele două piese românești a urmat Recitativ și Scherzo Capriccio de F. Kreisler, un alt mare violonist și compozitor contemporan cu George Enescu. Programul s-a încheiat cu Capriciile 16 și 24 de Niccolo Paganini, piese de mare virtuozitate. Înainte de fiecare piesă solistul a făcut o scurtă prezentare a acesteia, punând împreună piesele unui puzzle ce au recreat personalitatea marelui muzician român George Enescu.
La sfârșit, în holul mare al sălii de concerte a urmat o sesiune de autografe și câțiva tineri admiratori și reprezentantul ICR i-au oferit minunate aranjamente florare.
Publicul a fost format din reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai autorităților locale, specialiști în domeniu, inclusiv domnul Zhao Wenjian - profesor de vioară la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, care și-a făcut studiile în anii 60 în România, reprezentanți ai corpului diplomatic și al celorlalte Institute Culturale acreditate la Beijing, studenți ai Universității de muzică, elevi - membrii ai Asociației Tinerilor Ambasadori Culturali, studenți români ce învață în Beijing, studenții chinezi de la Catedra de limba română a Universității de limbi străine, elevi și profesori de la Liceul 1 Octombrie - liceu ce în fiecare an în luna ianuarie serbează ziua culturii române, melomani.
După terminarea evenimentului Alexandru Tomescu a oferit un interviu reporterului postului Radio China Internațional, departamentul în limba română. O parte a interviului a apărut deja pe site-ul postului de radio, iar interviul integral va fi difuzat în cadrul emisiunii Cultura Chinei într-o ceașcă, a doua zi de Crăciun, sâmbătă 26 decembrie.
Gazda evenimentului, Universitatea de muzică din Beijing, a fost una din cele mai importante instituții de învățământ superior artistic din Chinași din Asia, aceasta dispune de o sală de concerte cu o acustică foarte bună inaugurate în anul 2008 cu circa 900 de locuri și cu dotări tehnice de înaltă calitate.